Foto: EPA-EFE/KITH SEREY

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ruske obaveštajne agencije već istražuju da li su ukrajinske ili zapadne obaveštajne službe bile umešane u pobunu Jevgenija Prigožina i njegove paravojne formacije Vagner.

„Radim u odeljenju koje ne prikuplja dokaze o nezakonitim radnjama, ali imamo takve strukture i uveravam vas, oni to već čine“, rekao je Lavrov u intervjuu za RT, odgovarajući na pitanje da li postoje dokazi da ni ukrajinske ni zapadne obaveštajne službe nisu bile umešane u događaje od subote.

On je istakao da postoji mogućnost da američka obaveštajna služba nije želela da obavesti druge da se priprema pobuna u Rusiji u nadi da će ona uspeti.

“Mediji su saopštili da je američka obaveštajna služba nekoliko dana unapred znala za predstojeću pobunu, ali da je odlučila da nikome ne govori o tome. Očigledno, u nadi da će pobuna uspeti“, rekao je Lavrov, i dodao da ga na to navodi vest “Si-En-Ena“, u kojoj se navodi da se očekivalo da će pokušaj pobune Vagnera biti “mnogo krvaviji nego što je zapravo bio“.

“Znate, naravno, za ta očekivanja, da se ruska država raspadne. Bez ikakvog ustručavanja govorili su o tome predstavnici ukrajinskog režima, uključujući i Zelenskog i njegove pomagače“, rekao je Lavrov i naveo da je ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi “signalizirala“ ruskim zvaničnicima da Vašington nema nikakve veze sa pobunom ruske paravojne formacije Vagner, i izrazila nadu da je nuklearno oružje bezbedno.

“Uzgred, kada je američka ambasadorka Trejsi razgovarala sa ruskim zvaničnicima juče, ona je poslala signale. Ti signali verovatno nisu tajni, oni su pre svega bili da SAD nemaju nikakve veze sa ovim, da se SAD veoma nadaju da će nuklearno oružje biti u redu, da američke diplomate neće biti povređene“, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je navode Zapada i Kijeva da Rusija planira da digne u vazduh Zaporošku nuklearnu elektranu nazvao besmislicom.

„Ovo je potpuna glupost, to smo rekli mnogo puta“, rekao je on.

Istakao je da ono što se dogodilo u subotu neće uticati na odnose Moskve sa partnerima i prijateljima.

„Sa partnerima i prijateljima, ne. Sa svima ostalima, apsolutno me briga, da budem iskren“, rekao je Lavrov i dodao da su odnosi kolektivnog Zapada sa Rusijom “uništeni“ na njegovu inicijativu.

PROČITAJTE JOŠ:

“Dakle, jedna epizoda više-manje, ne vidim veliku razliku. Predsednik (Vladimir Putin) je više puta rekao da kada i ako se opamete, da nam se obrate sa nekim predlozima u vezi sa obnavljanje odnosa u ovom ili onom obliku. Onda ćemo videti šta će tražiti i kakva je bila uloga svakog podnosioca zahteva u pokretanju hibridnog rata protiv Ruske Federacije“, rekao je Lavrov.

On je ocenio da nisu stvorene poteškoće sa “partnerima i prijateljima“ Rusije.

“Brojni su bili pozivi predsedniku Putinu, koje su njegove kolege koristile da izraze solidarnost, podršku, uverenje da će situacija biti pod kontrolom, vraćena u okvire ustava, kao što se, u stvari, i dogodilo“, rekao je Lavrov.

On se osvrnuo i na ulogu Minska i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

“Već smo prokomentarisali ulogu Minska i predsednika Lukašenka lično koji je, kako je (portparol Kremlja) Dmitrij Peskov objasnio detaljno više puta, predložio da pokuša da pomogne, da reši tu situaciju mirnim putem, da se izbegne veliko krvoproliće do koga bi neminovno došlo da su odredi pobunjenika nastavili da se kreću ka Moskvi. Predsednik Putin je podržao taj predlog. Rezultat vam je poznat“, rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar