Sergej Lavrov Foto: - / Sputnik / Profimedia

Samit NATO u Madridu još jednom je pokazao da članice NATO očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje svojoj volji od svih država, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

„Verujem da je svima očigledno šta očekuju. Oni ne beže od toga da pričaju o tome, a to su još jednom rekli na samitu NATO u Madridu. Od svih država očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje njihovoj volji, što odražava njihove egoistične interese – pre svega interese SAD“, rekao je Lavrov.


Prema Lavrovu, Vašington nastoji ne samo da oslabi Rusiju, već i da oslabi EU kao konkurenta SAD.

On je istakao da savremena Evropa, koju predstavlja EU, gubi svoju nezavisnost ili one znake nezavisnosti koje je nekada imala i potpuno se pokorava stavovima koje nameću SAD.

„To uključuje i oblast ekonomskih sankcija, odbijanje ruskog uvoza i uništavanje logističkih i finansijskih lanaca za čije su uspostavljanje bile potrebne decenije“, dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ako se uporede sankcije koje su evropske države uvele Rusiji i Belorusiji i one koje su uvele SAD, vidi se da suštinski Vašington za sebe pokušava da ublaži situaciju i to u područjima koja bi mogla naneti štetu njihovoj ekonomiji.

„Ipak, i oni imaju negativan efekat od svog delovanja, ali Evropa trpi mnogo više“, naglasio je Lavrov.

BONUS VIDEO: Izricanje smrtne presude stranim plaćenicima u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)