Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov počeo je dvodnevnu posetu Turskoj, gde će razgovarati o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, a u središtu pregovora je otvaranje bezbednosnog koridora za brodove koji prevoze ukrajinsko žito.

Turska je ponudila da prati pomorske konvoje iz ukrajinskih crnomorskih luka, koje su blokirane ofanzivom Moskve.

Lavrov bi trebalo da se sastane sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom radi nastavka razgovora u vezi sa mogućim sporazumom o dozvoli izvoza žitarica.

Nekoliko sati pre dolaska Lavrova, turski ministar odbrane Hulusi Akar je rekao da se vidi „značajan napredak“ u vezi sa mogućim sporazumom o izvozu žitarica, prenosi Slobodna Evropa.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje je rekao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna da radi sa Ankarom na oslobađanju pomorskog brodarstva, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da Ukrajina treba da deminira svoju obalu da bi moglo da se izvozi žito.

„To će omogućiti brodovima, nakon što ih naša vojska proveri da bi se uverila da ne nose oružje, da uđu u luke, utovare žito i uz našu pomoć krenu u međunarodne vode“, kazao je Peskov.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su dve velike ukrajinske luke na Azovskom moru, Berdjansk i Mariupolj koje sada kontrolišu Rusi, spremne da nastave sa isporukom žitarica, ali je dodao da Kijev mora da razminira prilaze svojim lukama kako bi se moglo izvoziti.

Bonus video: Mariupolj iz vazduha posle mesec dana borbi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar