Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nema osnova za razmišljanja da će mehanizam OPEK+ biti narušen, jer to nikome nije u interesu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Primetili smo da Amerikanci kontaktiraju Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar u vezi sa naftom i gasom. Ove zemlje, kao i Venecuela i Iran, nedvosmisleno poručuju da su po pitanju pojave novih igrača na tržištu nafte sve posvećene formatu OPEK+, gde se kvote za svakog učesnika razmatraju i dogovaraju na osnovu konsenzusa“, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je dodao da za sada ne vidi osnov za razmišljanja da bi ovaj mehanizam mogao biti narušen.

„Niko nije zainteresovan za to“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da Rusija nikada ne izdaje svoje kolege i partnere u politici.

„Venecuela je naš prijatelj. Iran nam je bliska država. A kada se vodeća svetska zemlja, a to su SAD, bavi globalnim, zajedničkim problemima, planetarnih razmera, na osnovu sopstvenih interesa koji su određeni dvogodišnjim izbornim ciklusima, najozbiljniji problemi su žrtvovani zbog toga“, saopštio je vodeći ruski diplomata.

Prema Lavrovu, akcije SAD su očigledno usmerene na to da pokažu da „demokratski predsednik i administracija rade svoj posao i da im dobro ide uoči novembarskih izbora za Kongres“, navodi TASS.

Dešavanja u ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

****

BONUS VIDEO: Kako se informišemo o ratu u Ukrajini i koliko su mediji podeljeni i po tom pitanju 


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar