Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov iranski kolega Džavad Zarif razgovarali su danas telefonom o koordinisanoj akciji za borbu protiv novog korona virusa i neophodnosti ukidanja sankcija koje uključuju isporuku lekova, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri su posvetili posebnu pažnju zadatku multilateralnih koordinisanih napora u borbi protiv infekcije korona virusna, uključujući odricanje od nezakonitih pojedinačnih sankcija i drugih ograničenja vezanih za snabdevanje lekovima i osnovnim stvarima „, saopštilo je rusko Ministarstvo, preneo je TAS S.

Ministarstvo je istaklo da su diplomate, takođe, razmenile mišljenja o ključnim pitanjima međunarodne agende sa naglaskom na razvoj situacije u Avganistanu s obzirom na ulogu država u regionu.

Oni su se, takođe, dotakli i mogućnosti da se pojačaju napori na uspostavljanju sporazuma u Jemenu u svetlu nedavnih predloga Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Razgovor je inicirao Zarif.

Iranske vlasti su u više navrata isticale da restrikcije Vašingtona prema Teheranu sprečavaju njegovu borbu protiv širenja korona virusa.

Prema Iranu, američke sankcije sprečavaju uvoz robe humanitarnog karaktera, uključujući hranu i lekove.