Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Sjedinjene Američke Države i Rusija imaju različite stavove, ali treba da sarađuju u nekim pitanjima, složili su se večeras američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na svom prvom sastanku u Rejkjaviku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Lavrov je na početku sastanka rekao da dve zemlje treba da utvrde kako će se razvijati njihovi odnosi, jer su neslaganja koja postoje velika.

„Lideri Rusije i Amerike treba da sarađuju u oblastima gde se naši interesi podudaraju, posebno kada je reč o strateškoj stabilnosti“, rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Sputnjik.

„Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu da rade u mnogim pravcima, uprkos postojanju razlika, a ako lideri zemalja budu sarađivali, svet će postati bezbedniji“, rekao je Blinken.

On je potvrdio stav nove američke administracije da Vašington traži „stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom“, ali i da postoje nesuglasice.

Sastanak Lavrova i Blinkena u Rejkjaviku ujedno je i prvi susret na visokom nivou predstavnika Bajdenove administracije i njegovog ruskog kolege, do kojeg dolazi uoči mogućeg samita predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena u junu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar