Foto: REUTERS/Borja Suarez

Reke lave nastavljaju da teku prema moru na španskom ostrvu La Palmi nakon što već nekoliko dana eruptira vulkan Kumbre Vijeha. Dramatični prizori sa ovog ostrva su obišli svet, a oko 6.000 stanovnika je evakuisano zbog opasnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Lava uništava sve pred sobom, lomeći i paleći sve što joj se našlo na putu, razarajući tako šumu i obradivo zemljište Jedan potok, dugačak nekoliko stotina metara i širok desetine metara, prešao je put i počeo da uništava raštrkane kuće u El Pasu.

Video snimci na društvenim mrežama, pokazuju kako lava ulazi u kuću, ali Rojters ističe da njih nije uspeo da proveri, tako da ne znaju sa sigurnošću da li su autentični, prenosi Rojters.

„Kada je vulkan eruptirao danas, bio sam uplašen. Za novinare to je nešto spektakularno, ali za nas je to tragedija. Mislim da je lava stigla do kuća nekih rođaka“, rekla je za špansku televiziju TVE Isabel Fuentes (55).

„Imala sam samo pet godina kada je vulkan poslednji put eruptirao (1971. godine). Nikada ne možete preboleti erupciju vulkana“, dodala je ona, istakavi da se u nedelju preselila u drugu kuću zbog bezbednosti.

Na jednom snimku koji kruži po društvenim mrežama se može videti kako je lava došla do kuća. Ušla je u dvorišta stanovnika, pa čak i do vode u bazenu.

Pojavio se i snimak na kojem se vidi kako vatrogasci spavaju koze od lave na ostrvu. Na pojedinim videima je prikazano spaljeno zemljište, sa kojeg se u vazduh diže dim.

Porodice su požurile da uzmu osnovne stvari iz svojih odmova i da pobegnu pred nadolazećom lavom. Rojters prenosi da su se u utorak oglasile sirene i helikopteri koji su nadletali vazduh ispunjen dimom iz vulkana.

Najveći tok lave je napredovao neverovatnom brzinom ka plantaži banana i rezervoaru vode u glavnoj ulici grada La Laguna, putujući brzinom od 200 kilometara na sat, sapštile su vlasti.

Lorena (42) stanovnica Lagune, trčala je da spasava nameštaj i električne aparate iz roditeljske kuće, prenosi Rojters.

„Nervozni smo, vadimo najvažnije stvari, poput dušeka i frižidera“, rekla je, dok je porodična imovina ležala razbacana po dvorištu.

Grad je evakuaisan u ponedeljak, a stanovnicima je dzvoljeno da se vrati kući na dva sata kako bi spasili sve šta mogu.

Foto: DESIREE MARTIN / AFP / Profimedia

Španski premijer Pedro Sančez doputovao je u nedelju kasno na La Palmu, najsevernije ostrvo arhipelaga, na razgovore sa ostrvskom vladom.

Foto: DESIREE MARTIN / AFP / Profimedia

„Imamo sve resurse (za suočavanje sa erupcijom) i sve trupe, građani mogu biti mirni“, rekao je on.

Stavros Meletlidis, direktor vulkanologije na Španskom geografskom institutu, rekao je da je erupcija stvorila pet rupa na padini i da ne može biti siguran koliko će ovo sve trajati.

„Moramo meriti lavu svaki dan i to će nam pomoći da sve rešimo“, dodao je on.

Podsećamo, La Palma je doživela nekoliko manjih zemljotresa, dva dana nakon što je eruptirao vulkan Kumbre Vijeha. Erupcija vulkana je uništila oko 190 kuća. Za sada se ne očekuje da će lava stići do Atlanskog okeana pre srede.

Kada se lava, čija temperatura prelazi 1.000 stepeni Celzijusa susretne sa vodenim telom, doćiće do stvaranja otrovnih gasova, a može doći i do eksplozije. Vladi su zatvorile područje udaljeno dve morske milje od obale, kako bi sprečili moguće povrede radoznalih posmatrača, prenosi Al Džazira.

Vulkan takođe izbacuje oko 8.000 do 10.500 tona sumpor-dioksida dnevno, a tokovi lave bi mogli da potraju nedeljema i mesecima. Vulkan izbacuje i pepeo i dim, što iritira oči i pluća stanovnika ove oblasti.

Foto: REUTERS/Borja Suarez

La Palma je bila u stanju visoke pripravnosti nakon što je za nedelju dana zabeležno više od 22.000 potresa u Kubre Vijehi, lancu vulkana koji je poslednji put imao erupciju 1971. godine i jedan je od najaktivnijih vulkanskih regiona na Kanarima, prenosi Rojters.

Godine 1971. godine, jedan čovek je poginuo u blizini tokova lave dok je fotografisao, ali ništa od imovine stanovnika nije oštećeno.

Najstarija zabeležena erupcija na La Palmi je bila 1430. godine, prema španskom Nacionalnom geografskom institutu.

BONUS VIDEO: Lava guta kuće na La Palmi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)