Lava koja izbija iz vulkana na španskom ostrvu La Palma stigla je do Atlanskog okeana, a strahuje se da će to dovesti do oslobađanja otrovnih gasova i eksplozija.

PROČITAJTE JOŠ:

Veliki oblaci bele pare uzdigli su se iznad oblasti Plaja Nueva, kada je lava došla u kontakt s okeanom, pokazuju fotografije Rojtersa.

To bi moglo da dovede do hemijske reakcije, koja uključuje hlor, što može da izazove iritaciju kože i očiju i utiče na disanje, dodaje Bi-Bi-Si. Za sada nije prijavljeno da ima povređenih.

Zvaničnici upozoravaju da bi ulivanje lave u okrean moglo da izazove eksplozije i oslobodi toksične gasove.

Služba za vanredne situacije Kanarskih ostrva apelovala je na građane da hitno pronađu bezbedno mesto koje bi moglo da posluži kao skloniste.

Neki strahuju i da bi moglo da dođe do urušavanja obale, što bi moglo da izazove eksplozije.

Stotine domova uništeno je otkako se vulkan Kumbre Vijeha aktivirao 19. septembra.

Oko 6.000 ljudi je evakuisano, a prilikom izlivanja lave uništeni su domovi, škole i pojedine plantaže banana.

Španska vlada proglasila je juče ostrvo La Palma, koje je pogođeno vulkanskom erupcijom, zonom katastrofe, što je potez koji će pokrenuti hitne subvencije i druge mere podrške.

Vlada je najavila prvi paket pomoći od 10,5 miliona evra, koji uključuje oko 5 miliona evra za kupovinu kuća, a ostatak za kupovinu nameštaja i osnovnih potrepština za ugrožena domaćinstva, saopštila je portparol vlade Izabel Rodrigez.

Bonus video: Lava guta kuće na La Palmi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar