Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Šefica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard pozvala je nejedinstvene lidere EU da odlučnije rade na ublažavanju pandemije koronavirusa na ekonomije, pošto se evropski blok podelio oko toga koliko daleko treba ići s merama,

Južne članice Evropske unije su ogorčene nakon što 27 nacionalnih lidera bloka nije uspelo, tokom jučerašnje šestočasovne telefonske sednice, da se dogovori o većoj podršci njihovim ekonomijama, koje pandemija virusa Covid-19 razara.

Lagard je na telefonskoj sednici navela da su „potrebne dalje akcije“, naglasivši potrebu za hitnom akcijom i poručivši liderima da je EU prespora u reagovanju na krizu, rekli su za Rojters ljudi informisani o debati koja je vođena.

Ona je takođe, kako su dodali, upozorila na predviđanja duboke recesije i cenu koja će biti plaćena zbog nejedinstva.

Ovo je bio drugi takav poziv Lagardove evropskim kreatorima politika ove sedmice, nakon što je u ponedeljak uputila sličnu poruku ministrima finansija evrozone.

Na jučerašnjoj sednici, Nemačka i Holandija su se žestoko usprotivile zalaganjima Italije, Španije, Portugalije, Francuske i drugih zemalja da se emituje zajednička obveznica, što podseća na razmirice u bloku tokom dužničke krize evrozone 2008, koje su nagrizle jedinstvo EU, navodi Rojters.

“Ako se međusobno ne uvažavamo i ako ne shvatamo da suočeni sa zajedničkim izazovom moramo biti sposobni da na njega zajedno odgovorimo, onda niko nije shvatio šta je zapravo suština jedinstvene Evrope“, rekao je portugalski premijer Antonio Kosta nakon završetka telefonske sednice kasno sinoć, prenosi britanska agencija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram