Novi sukob na granici Izraela i Libana, vojnici
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Sjedinjene Američke Države neće pristati na izraelsku aneksiju okupirane Zapadne obale "još neko vreme", dajući prioritet sporazumu o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i širim regionalnim mirovnim naporima, izjavio je u ponedeljak visoki savetnik u Beloj kući Džered Kušner.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da je njihov potez na normalizaciji odnosa s Izraelom, objavljen u četvrtak, odvukao pažnju od plana aneksije koji je razbesneo Palestince, koji žele Zapadnu obalu kao deo svoje buduće države, te je uznemirio neke svetske sile, prenosi Fena, pozivajući se na Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu označio je plan aneksije, već načet neslaganjima unutar njegove vladajuće koalicije o predloženom tempiranju, kao privremeni i na čekanju. Izraelski zvaničnici nagovestili su, međutim, da prvo žele odobrenje najvećeg izraelskog saveznika, SAD.

„Izrael se složio sa nama da neće da napravi nijedan korak bez našeg pristanka. Mi ne planiramo da damo taj pristanak još neko vreme“, izjavio je Kušner novinarima u telefonskom brifingu.

„Upravo sada fokus je, kao što znate, da se sprovede ovaj novi mirovni sporazum“, kazao je on.

„Istinski želimo da bude te međuakcije između Izraela i UAE što je moguće više i mi želimo da se Izrael fokusira na stvaranje novih veza i savezništava“, izjavio je Kušner.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar