Kurdistan presuda
Foto:Shutterstock

Kasacioni sud iračkog Kurdistana potvrdio je danas šestogodišnje zatvorske kazne petorici novinara i aktivista, dok borci za ljudska prava osuđuju "nepravdena" suđenja u tom autonomnom regionu.

Advokat petorice osuđenih izjavio je agenciji Frans pres da su „tri od pet sudija Kasacionog suda podržali presudu“ koju je 16. februara doneo sud u Erbilu, glavnom gradu regiona koji drži Demokratska stranka Kurdistana iz klana kurdskog premijera Masrura Barzanija.

Bivši sudija i poslanik Latif Mustafa, koji je napustio kurdski pravosudni sistem zbog politizacije, potvrdio je Frans presu da je Kasacioni sud podržao presudu „sa dva glasa protiv i tri za“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Trojica novinara i dvojica aktivista su osuđeni po više tačaka optužnice, od podsticanja na demonstracije i destabilizacije regiona, pa do špijunaže i oružane borbe.

Odbrana nije mogla da preispita toliko optužbi zasnovanih, prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW), na objavama po društvenim mrežama i na izjavama doušnika.

Jedan od osuđenih je poznat po istragama korupcije i upravo je pre hapšenja kritikovao kurdskog premijera na Fejsbuku.

Odluka Kasacionog suda „pokazuje u kojoj meri su kurdske vlasti dozvolile da se podrije sloboda izražavanja“, rekla je predstavnica HRW.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar