Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu preti izglasavanje nepoverenja, nakon što su Zeleni - njegov koalicioni partner, saopštil da će održati sastanak poslaničkih klubova zbog korupcionaških afera u koje je umešan kancelar.

Zeleni, koji zajedno sa Narodnom partijom Austrije (OVP) čine vladu kancelara Sebastijana Kurca, nagovestili su da bi vođstvo kancelara moglo biti dovedeno u pitanje zbog optužbi za korupciju.

Policija je juče izvršila upad u prostorije kancelara i pretresla stanove njegovih najbližih saradnika. Kurc, njegovih devet saradnika, kao i tri organizacije nalaze se pod istragom Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala zbog sumnje da je novac iz državne kase korišćen za istraživanja koja austrijskog kancelara pokazuju u lepšem svetlu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Imamo zajedničku odgovornost za zemlju i moramo zajedno da se brinemo o stabilnosti, zbog čega smo se odlučili za nadpartijsko delovanje“, rekao je lider Zelenih Verner Kogler, nakon sastanka unutar parrtije.

Sebastijan Kurc je prvi kancelar čija je vlada već pala izglasavanjem nepoverenja 2019. godine. Uspeo je da se vrati na vlast u januaru 2020. godine, ali mu ponovo preti ista opasnost.

U međuvremenu, on je sve optužbe porekao i istakao da se radi o „montiranim procesima“.

„Sada imamo nove istrage i opet se radi o konstruisanim optužbama po istom šablonu: tu se SMS poruke fragmentiraju, stavljaju u pogrešan kontekst i oko svega toga se isplete pravno-krivična konstrukcija“, rekao je Kurc u Brdu kod Kranja, gde je prisustvovao samitu o Zapadnom Balkanu.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Vanredna sednica parlamenta

Socijaldemokratska partija (SPO), Slobodarska stranka (FPO) i Neos podnele su zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta posvećenoj istragama tužilaštva.

Čelnici FPO-a najavili su da će parlamentu podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja, ukoliko Kurc do tada sam ne podnese ostavku na funkciju kancelara. Opoziciji je za pad vlade neophodna podrška Zelenih, jer sami imaju samo 85 glasova, dok je za izglasavanje nepoverenja potrebno bar 183 glasa.

Pravilnik parlamenta nalaže da vanredna sednica mora biti održana u roku od osam dana nakon prijema zahteva. Svu moć sada ima stranka Zelenih, koja može da donese odluku koja će drugi put svrgnuti Sebastijana Kurca, ili, pak, obezbede njegov ostanak na vlasti.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar