Sebastijan Kurc i Angela Merkel
Sebastijan Kurc i Angela Merkel Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc putuje danas u Berlin, gde će se sastati sa nemačkom koleginicom Angelom Merkel.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto Merkelova posle parlamentarnih izbora u Nemačkoj krajem septembra napušta političke funkcije, ovo je ujedno i oproštajna poseta.

Tim povodom kancelar Kurc će Merkelovoj pokloniti za rastanak „stalni poziv“ na Salcburški festival kulture, kao i CD boks izdat povodom 100-te godišnjice ovog velikog festivala.

Sebastijan Kurc i Angela Merkel
Angela Merkel i Sebastijan Kurc Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Kurc i Merkel, koji su bili tesni partneri, nisu uvek bili istog mišljenja.

„Merkelova je za 16 godina jasno obeležila Evropu kao niko do sada. Uvek sam cenio saradnju s njom“, rekao je Kurc bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

„U mnogim oblastima smo imali sličan pristup, na primer da je potreban dijalog sa Rusijom, ali i u vezi podrške Zapadnom Balkanu, borbi protiv klimatskih promena, kao i kod privrednih tema. Naravno, bilo je i tema gde smo imali različita mišljenja, posebno u vezi migracije, gde smo uvek sledili drugačiji pravac“, ukazao je on.

Upitan kako je to bilo reći „ne“ Merkelovoj, Kurc je kazao da je bio određeni izazov unutar EU zauzeti drugačiji stav nego što je nemačko-francuski većinski predlog.

„Ali zadatak je predsednika vlade da se zalaže za interese svoje zemlje, što sam snažno pokušavao poslednjih godina…Smatram ispravnim boriti se za sopstveni stav, ali i sa spremnošću na dijaloj i potrebnim poštovanjem drugih, jer u suprotnom Evropa ne bi funkcionisala“, rekao je on.

Angela Merkel i Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc i Angela Merkel Foto:EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Upitan gde bi svrstao Austriju, Kurc je objasnio da je zvanični Beč u mnogim pitanjima na liniji sa Nemačkom, ali u mnogim pitanjima i istog stava kao Višegradska grupa, te i po brojnim pitanjima saglasan sa grupom „štedljivih“.

„Takve različite pristupe shvatati lično ili kao uvredu nije samo neprofesionalno, već i štetno po EU. Merkelova je bila profesionalna i u godinama saradnje sa njom sam doživeo trenutke gde smo bili istog mišljenja, ali i trenutke kada smo imali različite stavove, ali uvek uz ophođenje uz poštovanje“, objasnio je austrijski kancelar.

Ukazao je da je Merkelova nakon 2015. promenila svoj kurs „dobrodošlice“ za migrante, kao i mnogi drugi šefovi vlada EU.

„Uvek se prikazuje da je bila ta koja je predvodila 2015. one koji su zastupali stav otvorenih granica. Međutim, želim da kažem da ona nije bila definitivno sama i bilo je malo onih, kao ja, koji smo se tada tome suprostavili“, dodao je on.

Kurc je izrazio žaljenje zbog odlaska Merkelove.

Angela Merkel i Sebastijan Kurc
Angela Merkel i Sebastijan Kurc Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

„Smatram uvek kad jedan premijer na evropskom nivou, sa puno iskustva napušta Savet EU, onda nestaje i to iskustvo za stolom. Ono što uvek smatram interesantno na takvim premijerima je ono što su doživeli i kako su sve savladali. Njihova iskustva su kao izveštaji direktno iz centra“, ukazao je on.

Kada je reč o predstojećim izborima u Nemačkoj, Kurc je rekao da je i dalje optimističan za sestrinsku stranku CDU/CSU i da neće doći do pomeranja u levo.

„Uvek istraživanja komentarišem uzdržano. Sećam se da su nekada Zeleni u Nemačkoj u istraživanjima bili i na 28 odsto“, ukazao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare