Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Bivša kućna pomoćnica u rezidenciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tuži suprugu izraelskog lidera Saru zbog bola i patnje koje su joj, navodno, nanete dok je bila zaposlena kod Netanijahuovih, izjavio je danas njen advokat Ofer Šimson.

Šimson je rekao da njegova klijentkinja traži 190.000 dolara odštete zbog zlostavljanja od Sare Netanijahu, preneo je AP.

On je naveo da je žena, imigrantkinja iz Francuske u 50-im godinama i majka petoro dece, koja je želela da ne bude imenovana, radila u rezidenciji pet meseci do novembra prošle godine, kada se povredila usled pada uzrokovanog onim što je opisao kao tiranske zahteve Sare Netanjahu.

Šimson je kazao i da je žena, inače pristalica premijera, vodila dnevnik u kojem je detaljno pisala kakvo je verbalno zlostavljanje pretrpela od njegove supruge.

„Ona obožava premijera i shvatala je svoj rad u njegovom domu kao oblik nacionalne službe“, rekao je Šimson za AP.

„Ali, ona je traumatizovana svojim iskustvom. Svi su znali šta se tamo dešava i niko ne može da kaže drugačije““, dodao je on.

Sara Netanjahu je i ranije optuživana za nasilno ponašanje prema osoblju.

Zbog toga, kao i optužbi za enormnu potrošnju i korišćenje državnog novca za svoj ekstravagantni ukus, ona ima imidž izraelske Imelde Markos, bivše prve dame Filipina koja je postala poznata zbog svoje kolekcije dizajnerskih cipela.

Prošle godine Sara Netanjahu je osuđena za zloupotrebu državnih sredstava na obilne obroke.

Ranije je bila optužena za prevaru i kršenje poverenja.

Sud je 2016. godine presudio da je premijerova supruga zlostavljala kućnog pomoćnika i dosudio mu odštetu od 42.000 dolara.

Nekoliko drugih zaposlenih je optužilo za zlostavljanje, maltretiranje i uznemiravanje.

Druga tužba koja je pokrenuta protiv nje odnosi se na to da je zabranila bivšoj pomoćnici da jede ili pije na poslu i da je od nje zahtevala da joj menja odeću desetinu puta dnevno.

Tužiteljka, koja takođe traži odštetu, kaže da je Sara Netanijahu zahtevala od nje i da pere ruke desetak puta dnevno i briše ih drugim peškirom od onog koji koristi porodica Netanjahu.

Netanjahuovi odbacuju sve optužbe nazivajući ih delom medijski orkestrirane kampanje protiv porodice kako bi ih zbacili sa vlasti.

(Tanjug)