Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQDirk Waem / Zuma Press / Profimedia,JONAS ROOSENS / AFP / Profimedia,EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Albanski gangster sa lažnim britanskim pasošem ubijen je ispred svoje kuće u Antverpenu u Belgiji usred kravog rata za kontrolu trgovine drogom. Ovi događaji za Antverpen nisu ništa novo, jer je ovaj grad postao evropska prestonica kokaina.

PROČITAJTE JOŠ:

Beldar Muca je ubijen u subotu uveče, samo nekoliko metara od policijske stanice. Upucan je dok se vraćao u svoj stan, a ubila su ga dvojica napadača koji su i dalje u bekstvu. Vlasti tvrde da ovaj događaj ima obeležja naručenog ubistva.

Muca (39) snimljen je nadzornom kamerom 2016. godine kako iz pištolja puca na policiju. On je u Antverpenu živeo poslednje dve godine i bio je ključni deo albanske narko-bande u ovom lučkom gradu koji je postao epicentar krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Britaniju i ostatak Evrope.

Antverpen, grad tradicionalno poznat po trgovini dijamantima, sada su preplavili albanski gangsteri. Dok se na gradskim ulicama vrti dosta para, policija vodi izgubljenu bitku da zaustavi narko kartele, prenosi Dejli mejl.

Novcem dobijenim od industrije kokaina vredne više milijardi dolara, potkupljeni su oni na moćnim pozicijama.

Najnovija hapšenja uključivala su glavnog inspektora optuženog za davanje informacija kriminalnim grupama, pa čak i administratora bolnice za kojeg se sumnja da je tražio adrese radnika koji mogu da budu podmićeni.

Gangsteri kao što je Muca ciljaju na one na pozicijama moći tako što se upuštaju u svaki aspekt njihovog života, bilo da su u dugovima ili da su propusti plaćanje hipoteke.

Foto: Dirk Waem / Zuma Press / Profimedia

Mucino ubistvo na ulicama Antverpena baca novo svetlo na problem trgovine kokainom u gradu koji je opisan kao „uništen endemskom korupcijom i nasiljem dok se novac od droge koristi za kupovinu policije, carinskih službenika i lučkih radnika da bi omogućili procvat ilegane trgovine“.

Prošle godine je u velikoj luci Antverpena pronađeno rekordnih 90 tona kokaina u vrednosti od 13 milijardi evra, ali se smatra da zaplene, koji su najveće u Evropi, čine samo deset odsto kokaina koji je prokrijumčaren kroz grad.

Foto: Jonas Roosens / Zuma Press / Profimedia

Nasilje je eksplodiralo, padaju granate, puca se iz automobila, ali lokalni zvaničnici tvrde da je veća zabrinutost način na koji je priliv kokaina uticao na grad.

Bert De Vever, gradonačelnik Antverpena, protestovao je zbog toga što bogati poslovni ljudi, podržani novcem od droge, pokušavaju da se infiltriraju i utiču na politiku Antverpena.

Prošle godine je gradonačenik dobio policijsku zaštitu 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, nakon tvrdnji da su narko-bande htele da ga ubiju.

Foto: François WALSCHAERTS / AFP / Profimedia

„Antverpen je prva luka za evropsku trgovinu sa Amerikom. Ponosni smo na jaku trgovinsku vezu, između našeg grada i Latinske Amerike. Poslednjih godina, međutim, promet kokaina se eksponencijalno povećao. Posledice ovoga su veoma opipljive, posebno za lučke gradove. Nažalost, i izvorne zemlje poput Kolumbije trpe posledice. Uticaj organizovanog kriminala i kriminalnog novca podriva tkiko našeg društva“, rekao je za „Dejli mejl“.

Antverpen je postao epicentar evropske trgovine kokainom delom zato što je kapija za robu koja u Evropu stiže iz Južne Amerike. Njegove postoje veza za transport su značile da su kolumbijski narko-karteli odlučili da ga sve više koriste kao globalno čvorište za uvoz kokaina namenjenog unosnim tržištima u Evropi, Rusiji i Bliskom istoku.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Povećavanje ponude, takođe zadovoljava rastuću potražnju za kokainom u Evropi, gde se nažalost sve više vidi kao društveno prihvatljiv. Borba protiv narko-bosova u SAD-u, gde je potražnja za kokainom cvetala od 1980-tih, takođe je dovela do toga da karteli traže nova tržišta.

Dobro izbrušene operacije gangstera koji su u stanju da potplate radnike i zvaničnike da pomognu da se kokain izmesti iz Antverpena, učinili su grad još privlačnijim za kartele. Njegova pogodna pozicija pored Holandije, gde se veći deo uvezenog kokaina seče i pakuje pre dalje distribucije, takođe je bitan faktor.

Veliki deo lučkog područja ispresecan je putevima koji su otvoreni za javnost, što olakšava narko-bandama da pokušaju da regrutuju radnike dok dolaze na posao ili odlaze sa posla.

Zvaničnici za sprovođenje zakona i radnici u luci u Antverpenu bili su na meti narko bandi sa ogromnim sumama novca u zamenu za pružanje informacije ili propuštanje kontejnera natovarnih tonama kokaina.

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Prema izvorima sa lica mesta, Dejli mejl piše, da bande nude mito od 60.000 do 95.000 evra svaki put. Smatra se da su neki ljudi koji upravljaju dizalicama nezakonito plaćeni hiljadama evra da bi sakrili kontejnere sa drogom ili zamenili one koji sadrže kokan za legalne, pre nego što se izvrši zaplena.

Carinici opisuju omiljenu taktiku u stilu „trojanskog konja“ gde se šverceri danima kriju u kontejnerima uskladištenim na dokovima pre nego što izađu da pokupe kokain, a osoblje u luci im pomaže. Problem je postao toliko ozbiljan da je CEPA, udruženje zaposlenih u luci Antverpena, objavilo video o opasnostima približavanja njihovim članovima i nuđenju mita.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Prošle godine, nakon serije racija u okviru Operacije Nebo, jedne od najvećih belgijskih operacija protiv droge, mreža korumpiranih zvaničnika je otkrila mnoge od njih sa pristupom vladinim bazama podataka svih belgijskih građana. Među uhapšenima su bili radnici na pristaništu kao što su oni koji upravljaju dizalicama, ali oni koji su uključeni u administraciju transporta.

Više od 200 domova je pretreseno istovremeno, a uhapšeno je 48 osumnjičenih, uključujući tri advokata u Antverpenu i državne službenike. Zaplenjene su ogromne količine gotovine, dijamanata, nakita, luskuznih automobila i oružja, ali i lažne policijske uniforme. Među privednima su bili i carinici sa bezbednosnim dozvolama koje im omogućavaju da vide koji kontejneri u luci su identifikovani kao oni koji prevoze kokain.

Foto: JONAS ROOSENS / AFP / Profimedia

BONUS VIDEO: Uhapšeni dileri: Niška policija presekla još jedan lanac trgovine narkoticima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar