Foto:Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić večeras se na Tviteru zahvalio građanima na velikom interesovanju za rad Vlade i brojnim postavljenim pitanjima, na podršci i lepim rečima, ali i na konstruktivnim kritikama. On je na toj društvenoj mreži odgovarao na pitanja koja su najviše interesovala građane.

Na pitanje o zaposlenima u Montenegro Airlines-u odgovorio je da ta kompanija nije nikakvom odlukom ove Vlade prestala da funkcioniše.

“On je odumro zahvaljujući jednoj nebrizi koju je prethodna Vlada imala. Zato smo se odlučili da osnujemo novu kompaniju ToMontenegro”, rekao je Krivokapić.

Premijer je posebno zahvalio ministrima Milojku Spajiću i Mladenu Bojaniću za napore koje su uložili kako bi se ta kompanija uspostavila na najbolji mogući način.

“Ključno opredeljenje za osnivanje ove kompanije je čuvanje znanja koje smo imali u okviru MA. Zato svi oni koji su kompetentni, koji su stručni i dokazali se u prethodnom periodu, da mogu da budu od koristi kompaniji MA biće i od koristi ToMontenegro”, dodao je Krivokapić.

“Nepotizam postao mera života u Crnoj Gori, to mora da se promeni”

Osvrnuo se i na pitanje o nepotizmu pri zapošljavanju u javnoj upravi.

“Nepotizam je izgleda postao mera života u Crnoj Gori. To mora da se promeni, jer je nepotizam nepoželjna karakteristika koja upućuje na korupciju, a možda i mito”, rekao je Krivokapić.

Zato, dodao je, građani sa pravom pitaju kako da se odupru nepotizmu.

“Najvažnije je da poštujemo procedure koje su jasne i unapred definisane. Čim primetimo nepotizam reagujemo u odnosu na nadležnu instituciju. Ako nadležna institucija ne može da da odgovor na to pitanje, onda treba uputiti žalbu Upravnom sudu”, kazao je premijer.

Nakon toga obraća se Zaštitniku ljudskih prava, pojasnio je Krivokapić, napominjući da ne sme da se zaboravi mogućnost koja se nudi u okviru Uprave za inspekcijske poslove.

“Nažalost, najgora varijanta je da krenemo u krivičnu prijavu”, dodao je.

“Nedopustivo da neko ovde živi, stvara porodicu i ne dobije državljanstvo”

Premijer je podsetio da je Vlada pre dve nedelje odlučila da krene u proces izrade novog Zakona o državljanstvu.

“Taj zakon treba da bude liberalniji od ovog prethodnog. Naravno, postoje različite prakse u različitim državama sveta, ali je nedopustivo da, ako ovde živite, stvarate porodicu i plaćate porez, ne dobijete i državljanstvo”, naveo je Krivokapić.

Nada se da će ubrzo imati spreman taj zakon.

“Ali i sada, građani mogu da koriste postojeće zakonske norme i naravno najčešća norma koja njima sputava određena prava je dvojno državljanstvo. Ako želite da dobijete državljanstvo Crne Gore znam da će MUP ovoga puta blagovremeno odgovoriti, ali vi morate da prihvatite i činjenicu da se odreknete jednog državljanstva”, dodao je predsednik Vlade.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar