Jack Ma Alibaba founder
Osnivač Alibabe Džek Ma Foto: EPA-EFE/AHMAD YUSNI

Džek Ma, osnivač Alibabe napravio je veliku buru prošle godine, kada je u javnost izneo niz kritika na račun Kine i njenog lidera Si Đingpinga. Od tada je samo dva puta viđen u javnosti, a poslovna imperija koju je izgradio polako se ruši.

POGLEDAJTE JOŠ:

Moćni kapitalista Džek Ma u oktobru prošle godine javno je kritikovao kineske regulatorne agencije i finansijski sistem države. Prema njegovim tvrdnjama, stari finansijski propisi otežavaju tehnološke inovacije i predstavljaju nasleđe industrijskog doba. Njegov javni istup prilično je naljutio državno rukovodstvo, te su regulatori kaznili njegove firme vrtoglavom sumom novca.

Kako bi Ma bio dodatno diskreditovan, u javnost je pušten montirani spot u kome se on izvinjava i klanja kineskim policajcima na ulici, što je protumačeno kao ismevanje najvećeg kapitaliste. Da situacija bude još gora, Državna uprava za antimonopol i regulaciju tržišta počela je da istražuje njegovu kompaniju „Alibaba“ zbog sumnji u monopol. Ovo je oborilo vrednost „Alibabe“ na berzi za 60 milijardi dolara.

Džek Ma potom je nestao iz javnosti na tri meseca.

Istragom je utvrđeno da je „Alibaba“ godinama zloupotrebljavala dominantnu tržišnu poziciju, sprečavajući pojedine prodavce da koriste druge platforme za trgovinu, zbog čega je kažnjena sa 2,8 milijardi dolara.

Si Đinping Xi Jinping
Si Đinping Foto: EPA-EFE/ZHANG LING / XINHUA

Obračun sa Džekom Ma poslužio je Si Đinpingu da pokaže kako ume brzo da reši problem sa oligarsima ako nisu lojalni državi i Partiji.

Obračun s vlasnikom Alibabe nagoveštava da Si Đinping proširuje antikorupcijsku kampanju na privatne kompanije i tako jača kontrolu nad poslovnom zajednicom. Ukoliko se slutnje analitičara pokažu kao istinite, kompanije koje je Ma samostalno izgradio mogle bi da postanu državno preduzeće.

Alibaba Džek Ma Kina
Kompanija Alibaba Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Gde je nestao Džek Ma?

Od momenta kada je kritikovao finansijske regulatore, Ma se u javnosti pojavio svega dva puta. Kineski mediji preneli su da je nedavno viđen u Hong Kongu na sastanku sa poslovnim saradnicima.

Milijarder uglavnom boravi u istočnom kineskom gradu Handžou, gde je središte njegovog poslovnog carstva, a poseduje najmanje jednu luksuznu kuću u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

Alibaba Kina bilbord Džek Ma
Bilbord kompanije Alibaba Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Prema navodima pojedinih menadžera „Alibabe“, njihov šef pronašao je novu životnu zanimaciju – slikanje.

„Trenutno se pritajio, razgovaram s njim svaki dan. Zapravo mu ide jako, jako dobro. Slikarstvom se bavi iz hobija, prilično je dobar“, rekao je Džo Cai, jedan od menadžera kompanije „Alibaba“.

„Mislim da sada samo želi da kvalitetno utroši svoje vremen an hobije i filantropiju“, kratko je ispričao Cai, dok svet i dalje nema odgovor na pitanje – gde je i šta radi Džek Ma.

BONUS VIDEO Spašavanje dečaka sa zgrade u Kini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram