Foto: EPA-EFE/Omer Messinger

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se suočila sa protivljenjem pokrajinskih zvaničnika planu kojim se za vladu traže nova ovlaćenja u zaustavljanju širenja Kovid 19 na područjima sa visokom stopom zaraze, a koja podrzumevaju i uvođenje policijskog časa.

PROČITAJTE JOŠ:

Rojters prenosi da će na osnovu zakona o kojem parlament odlučuje sledeće nedelje, policijski čas i ograničenja na privatnim skupovima biti uvedeni u regionima u kojima ima više od 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, što je brojka koja je već premaššena u većem delu Nemačke, prenosi Tanjug.

Takođe, prema istom propisu, škole će se vratiti učenju preko interneta ako se incidencija virusa poveća iznad 200 na 100.000, što je granica koja je već premaššena u Saksoniji i Tiringiji.

Agencija navodi da je epidemiološška situacija u Nemačkoj pogorššana i da je vlada zbog toga predložila parlamentu da se promeni Zakon o zaštiti od infekcija kako bi se saveznim vlastima omogućilo sprovođenje ograničenja čak i ako im se regionalni lideri protive.

Rajner Hazelof, premijer pokrajine Saksonija-Anhalt, poručio je u odgovoru na to da je važžnije motivisati ljude na saradnju kako bi se pandemija stavila pod kontrolu, od zabrana poput one da napuštaju kuću tokom noći.

„Ako niko višše ne žželi sarađuje, onda imamo problem. Tada nije važno koliko ćemo zakona da donosimo“, rekao je Hazelof, koji je član partije Demohrišćana (CDU) Merkelove, za televiziju MDR, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je i Georg Majer, ministar unutraššnjih poslova u Tiringiji, takođe izrazio zabrinutost zbog uvođenja noćnog policijskog časa, i najavio da će policiji biti tešško da ih sprovede u čitavom regionu.

„Ovo je posebno osetljivo pitanje ovde u istočnoj Nemačkoj“, rekao je Majer novinama mreže RND, prenosi Rojters.

Agencija navodi da za razliku od Britanije i Francuske, Nemačka do sada nije žželela da uvodi drastična ograničenja kretanja u zemlji i da ova zemlja posebno šštiti demokratske slobode bašš zbog svoje nacističke i komunističke proššlosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar