Heather Morgan, Ilya "Dutch" Lichtenstei Foto:Tanjug/AP Photo/Elizabeth Williams

Bračni par iz Njujorka Ilja Lihtenštajn i njegova supruga Heder Morgan uhapšen je u pokušaju da počini "kripto prevaru veka" i „opere“ ukradene bitkoine vredne ukupno 4,5 milijarde dolara. Situaciju bi dodatno moglo da pogorša to što je Morgan poznata hip-hop umetnica koja u pesmama promoviše razvratni način i nepopularne stavove, kao i to što na društvenim mrežama svoj život pokazuje kao raskalašan, pa bi i dokazi direktno mogli da se izvuku iz njenih stihova i video klipova.

Morgan u umetničkoj karijeri koristi pseudonim Razlken u pesmama govori o tome kako je ona „mašina za keš“, „krokodil sa Vol Strita“ koji ume da namiriše novac.

Pročitajte još:

U jednom od video spotova, koji odiše uličnom estetikom, šeta Vol Stritom obučena u leopard print, repujući o tome kako je stigla jako daleko kršeći pravila, napominjući i to da su oni koji slede pravila gubitnici. Sebe je okarakterisala i kao nekog ko svakodnevno pomera granice, stvara „divnu noćnu moru“, ističući da njena umetnost nije za one sa slabim srcem.

Sve bi ovo donekle moglo da se okarakteriše kao umetnost, ali ono što nedvosmisleno dokazuje da je svakodnevno trošila velike količine novca, koje evidentno nije zaradila, jesu njeni privatni snimci koje je delila na društvenim mrežama.

Na jednom od snimaka Morgan je prikazala pogled iz luksuznog stana na Menhetnu. U jednoj od objava na Fejsbuku reperka je nagovestila da želi da kupi sliku od aukcijske kuće Stobi.

Sa prijateljima je delila i fotografije svoje bengalske mačke, kao i članke koje je pisala kao dopisnik za čuveni „Forbs“. Ironično, jedan od njenih naslova iz juna 2020. nosi naslov: „Stručnjaci savetuju kako da zaštitile poslovanje-od sajber kriminalaca“.

Lihtenštajn nešto skromniji

Za razliku od supruge, uhapšeni pljačkaš dosta je introvertniji. Lihtenštajn je na svom Linkedin profilu sebe predstavio kao vlasnika nekoliko tehnoloških kompanija. U biografiji je napisao da je „poslovni anđeo“, tehnološki investitor, koji je zainteresovan za tehnologiju blokčejna, automatizaciju i meta podatke.

Takođe, da se potupno razlikuje od supruge pokazuje i to što je na mrežama prikazivao i svoju romantičnu stranu. U jednoj od objava na Fejsbuku prisetio se trenutka kada je zaprosio Morgan i napisao kako je ona njegov najbolji prijatelj i žena njegovih snova.

Fotografije koje je postavio prikazivale su postere sa likom Morgan izlepljene po Njujorku i bilbord na Tajm Skveru na kojem joj je izjavio ljubav. Čini se da je i Morgan bila ludo zaljubljena u njega, jer je u jednoj od objava napisala kako sa Lihtenštajnom živi najbolji deo svog života.

Zašto su iza rešetaka?

Ipak, Boni i Klajd modernog doba nisu mogli da zauvek nekažnjeno troše nelegalni novac. Njihovoj savršenoj bajci na put je stala pravda. Optuženi su za pranje ukradenih kriptovaluta, a u policijskoj raciji od njih je zaplenjeno 3,6 milijardi dolara (oko 94.000 bitkoina) od 4,5 milijarde.

Zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako je ovo nazvala „najvećom finansijskom zaplenom ikada“. Zaplenjen novac, koji je par nameravao da prebaci u legalne tokove, ukraden je tokom velike hakerske krađe na berzi kriptovaluta Bitfinex 2016. godine.

U izjavi datoj poreskoj službi pod zakletvom, par je kazao da su potrošili tek manji deo ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamenjive tokene (NFT) – jedinstvene digitalne slike kojima se trguje kao kolekcionarskim i umetničkim delima.

BONUS VIDEO: Pink panteri – balkanski pljaćkaši koji ne poznaju granice 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare