Viktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kremlj je odbacio ideju o razmeni ukrajinskog poslanika i biznismena bliskog saradnika Vladimira Putina Viktora Medvedčuka uhapšenog u Ukrajini, za zatvorenike koji se drže u Rusiji.

„Kada je reč o razmeni koju su sa toliko strasti i zadovoljstva pomenule razne ličnosti u Kijevu, Medvedčuk nije ruski državljanin, on nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom (u Ukrajini) to je strani političar“, rekao je portparol ruskog predsedništva Dmitri Peskov.

„Mi apsolutno ne znamo da li on želi da se Rusija uključi u rešavanje klevetničke afere protiv njega“, rekao je Peskov.

Ukrajinske vlasti su objavile juče da su uhapsile Viktora Medvedčuka, 67, proruskog ukrajinskog poslanika i poslovnog čoveka koji je bio u bekstvu od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Foto: EPA-EFE/Presidential Office

Medvedčukuu je bio određen kućni pritvor u maju 2021. godine kada je bio optužen za velezidaju i pokušaj krađe prirodnih resursa Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine. On je nestao posle početka ruske ofanzive dok nije objavljena informacija o njegovom hapšenju.

On je bio drugi najbogatiji čovek u Ukrajini 2021. godine sa 620 miliona dolara, prema časopisu Forbs, i poznat je po svojim vezama sa Putinom, koji je prema Medvedčuku kum njegovim ćerkama.

Peskov je rekao danas da je Medvedčuk bio meta političkih progona zasnovanim na „izmišljenim“ optužbama.

Peskov je takođe rekao da je on „za mir“ i da ne učestvuje ni u kakvim tajnim pregovorima sa Moskvom.

„Njegov stav je uvek bio javan, on nikad nije vodio veze sa Rusijom iza kulisa. I čak hipotetički da je to bio slučaj Medvedčuk bi sigurno napustio Ukrajinu pre vojne operacije, rekao je Peskov.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar