Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP, Tanjug/Alastair Grant/Pool Photo via AP, EPA-EFE/ANDY RAIN

Kraljica Elizabeta II danas obeležava 70 godina na britanskom tronu. Njoj su se na balkonu Bakingemske palate pridružili članovi najbliži članovi kraljevske porodice. Monarha su ispred palate pozdravile na desetine hiljada razdraganih Britanaca koji su došli da sa kraljicom proslave jubilej.

Elizabeta II je nosila broš Garde ali i plavu odevnu kombinaciju Anđele Keli koja je korišćena i na zvaničnom portretu koji je rađen povodom jubileja.

Foto: Tanjug/Alastair Grant/Pool/ AP

Kraljica je na balkonu gledala prelet vazduhoplovnih jedinica u društvu viših članova kraljevske porodice, uključujući i princa Čarls, njegovu suprugu Kamilu, princa Vilijama, Kejt Midlton i njihovu decu.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Na balkonu nisu bili princ Hari i Megan Markl koji su zajedno sa decom došli iz Kalifornije, a nije bilo ni kraljičinog sina princa Endrua.

Foto: Tanjug/Jonathan Brady/Pool / AP

Megan i Hari su ipak bili unutar Bakingemske palate, gde su snimljeni kako razgovaraju sa članovima porodice. Megan je uslikana kako se šali sa decom – stavljala je prst na usta dok je stajala pored Mije Tindal i Savane Filips (dece Harijevih rođaka) u pokušaju da ih umiri tokom parade konjske garde.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ona i Hari su snimljeni kako razgovaraju sa vojvodom od Kenta, koji se kasnije pridužio kraljici na balkonu.

Foto: Tanjug/Jonathan Brady/Pool / AP

Princ Čarls je stajao sa kraljičine desne strane. Kako su se vazduhoplovne jedinice približavale, masa okupljena ispred palate u Londonu je izvikivala „ura“. Kraljica je gledala prizor i smeškala se. U međuvremenu, maleni princ Lui, sin Vilijama i Kejt, snimljen je kako maše ka nebu, dok je bradu drži rukama.

Foto: Tanjug/ Aaron Chown/Pool / AP

Kraljica je na balkonu imala malu interakciju sa praunukom Luijem koji je stajao tik do nje. Mladi princ je snimljen kako drži ruke iznad ušiju dok je letelica preletala iznad njihovih glava. Kraljica se smeškala i mahala je gomili pre nego što se vratila u palatu.

Foto: Tanjug/Jonathan Brady/Pool / AP

Šta je prethodilo izlasku na balkon?

„Hvala vam svima“, napisala je kraljica Elizabeta II u svom pismu javnosti i tako u četvrtak ujutro započela veliko, četvorodnevno slavlje, dosad nezabeleženo u istoriji Velike Britanije.

Foto: Tanjug/Jeff Mitchell, Pool / AP

Svečanosti prvog dana započele su veličanstvenom paradom u samom centru Londona, a kraljica je sa balkona pozdravila oko 1.500 vojnika koji su učestvovali u paradi.

Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na ulicama Londona se prvi put nakon 20 godina pojavila zlatna kočija teška četiri tone u kojoj se 2002. godine kraljica vozila poslednji put kada je slavila 50 godina na britanskom tronu.

Foto: Tanjug/Jonathan Brady/Pool / AP

Tri kočije su jutros izašle iz Bakingemske palate prevozeći članove kraljevske porodice niz centar grada, a u jednoj kočiji su se vozile vojvotkinja od Kornvola, kao i Kejt Midlton sa decom, prinčevima Džordžom i Luijem i princezom Šarlot.

Foto: Tanjug/Jeff Mitchell, Pool / AP

Džordž, Šarlot i Lui su oduševljeno mahali okupljenoj masi i smešili su se. Oni su pognuli glavu dok su slušali himnu po dolasku na paradu konjske garde. U drugoj kočiji su bili grof i grofica od Veseksa sa decom lejdi Luiz i sinom Džejmsom.

Foto: Tanjug/AP /Alberto Pezzali

Princ Čarls, princ Vilijam i princeza Ana su jahali na konjima tokom tradicionalne povorke kočijama koja je napustila palatu, uoči parade „Pozdrav bojama“, poznate i kao rođendanska parada, pa početku proslave.

PROČITAJTE JOŠ:

Dolazak Megan i Harija

Na manifestacije povodom kraljičinog jubileja došli su i princ Hari i Megan Markl. Ovo je prvi put da su se našli u društvu skoro svih članova kraljevske porodice, posle dve godine. Sa njima u Britaniju su stigli i njihova deca Arči i Lilibet, koji će konačno upoznati svoje rođake Džordža, Šarlot i Luija.

Lilibet nikada nije bila u Britaniji, pa će se po prvi put sresti sa očevom stranom familije.

Kraljica je ujutro po Harija i Megan poslala svoj automobil i očekuje se da će prvi put upoznati svoju praunuku Lilibet. Mnogi ovo vide kao veliko pomirenje, posle brojnih javnih natpisa i svađa po medijima.

Hari i Megan nisu bili prisutni na balkonu, jer je kraljica oko sebe želela samo članove kraljevske porodice koji trenutno aktivno obavljaju dužnosti. Poznato je i da će prisustvovati i službi zahvalnosti u katedrali Svetog Pavla.

BONUS VIDEO: Incident na proslavi jubileja kraljice Elizabete

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare