Foto: Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia

Američka država Njujork ukinula je danas obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, restoranima, firmama, objavila je guvernerka Keti Hočul u vreme kada broj zaraženih od kovida-19 pada u SAD.

Obaveza nošenja maski koja ističe sutra prema zakonu države Njujork će ipak za sada ostati na snazi u školama.

Obavezno nošenje maski u najvećem delu unutrašnjih prostora uvedeno je 10. decembra, kada je velik broj građana počelo da se zaražava omikron sojem virusa.

U obraćanju novinarima iz svoje kancelarije u gradu Njujorku Hočul je rekla da su stope zaraze od tada pale na nivo koji je bezbedan da se povuče šire naređenje o nošenju maski.

Guvernerka Njujorka Kejti Hočul Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Ona je rekla da smatra da može da ukine tu meru obzirom na pad broja slučajeva, i pad broja kovid pacijenata u bolnicama.

„Ova borba nije gotova, ne predajemo se. Ovo nije razoružanje“, rekla je ona i dodala da su „trendovi vrlo, vrlo pozitivni“.

Maske će ipak biti obavezne na nekim mestima u zdravstvenim ustanovama, nekim domovima i javnom saobraćaju. Privatne firme će takođe moći same da odrede da li će nastaviti da traže maske, prenosi AP. Hočul je rekla da će početkom marta ponovo razmotriti pitanje maski u školama, sa namerom da se deca testiraju posle raspusta krajem februara. Na osnovu tih podataka će se doneti odluka o daljim koracima.

Oko 5.000 kovid pacijenata nalazilo se u bolnicama u državi Njujork u ponedeljak, što je niže od vrhunca od gotovo 12.700, 11. januara ali i dalje duplo više od broja ljudi u bolnicama 21. novembra.

BONUS VIDEO: Snežna mećava u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar