Megan Markl i princ Hari Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

O dolasku Megan Markl i princa Harija u Njujork mnogo se priča. Ovo putovanje je u centru pažnje svetskih medija, a tokom njhovog prvog dana u "Velikoj jabuci", novinari i fotografi su pratili svaki njihov korak. Jedan od telohranitelja koji je pratio princa Harija i Megan Markl po Njujorku tvrdio je da radi za Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

PROČITAJTE JOŠ:

Telohranitelj, obučen u sivo odelo primećen je u četvrtak ispred hotela Karlajn na Menhetnu između provodu tokom kojih je pratio par. Taj čovek je za Dejli mejl rekao da radi za ministarstvo, ali nije precizirao za koju agenciju, ostavljajući nejasno da li je država bila uključena u posetu poznatog para Njujorku.

Harijeva i Meganina turneja u četvrtak je uključivala posete gradonačelniku Bilu de Blasiju i guvernerki Keti Hočul, Memorijalu 11. septembra i Svetskom trgovinskom centru gde je primećeno više policajaca. Tu je i putovanje na UN Plaza, gde zaseda generalna skupština, a o tome se priča zbog sumnjivog sastanka sa američkom ambasadorkom u UN Lindom Tomas Grinfild.

Megan Markl i princ Hari Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Dejli mejl je kontaktirao njujoršku policiju kako bi utvrdio da li su policajci patrolirali oko spomen obeležja napadu 11. septembra ili su stajali tamo da bi štiti Harija i Megan. Ministarstvo za unutrašnju bezbednost obuhvata brojne agencije, uključujući i Tajnu službu, Federalnu zaštitnu službu i Istrage o unutrašnjoj bezbednosti.

Njihov budžet za 2021. godinu iznosi oko 50 milijardi dolara i plaćen je novcem poreskih obveznika. Tajna služba obično štiti samo šefove država, dok manje poznate i važne ličnosti potpadaju pod zaštitu Stejt departmenta, rekao je bivši agent tajne službe Džonatan Vackrov.

On je rekao da je generalna skupština UN-a proširila resurse diplomatske službe sigurnosti Stejt departmenta koja je štitila princa Harija tokom prošlih zvaničnih poseta SAD-u, dok je još bio radni član kraljevske porodice.

Rekao je da iako su Hari i Magan odstupili od službenih dužnosti, da su oni ipak članovi porodice šefa britanske države, pa je stoga razumno očekivati da imaju određenu zaštitu vlade tokom boravka na Menhetnu.

Megan Markl i princ Hari Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Iako nisu na čelu države u Ujedinjenom Kraljevstvu, oni su deo porodice šefa države, pa je s vremena na vreme tokom samita i drugih globalnih okupljanja, opravdano da dobiju određeni nivo zaštite, čak i ako je finansiraju poreski obveznici“, rekao je.

Kako je izgledao njihov dan u Njujorku?

Njihova prva stanica bila je opservatorija u Svetskom trgovinskom centru, gde su sreli gradonačelnika Njujorka i guvernerku. Potom su Megan i Hari odali počast na spomen obeležju napadu 11. septembra i svratili su u susedni muzej.

Potom je par oko 12.30 napustio raskošan hotel Karlajn u kom noćenje košta 1.300 dolara, pa su otišli na misteriozni sastanak u UN. Smatra se da su se tu sastali sa američkom ambasadorkom u UN. Sa sastanka su otišli oko 14 časova. Megan je nosila nešto što je izgledalo kao crna kožna futorla za laptop, koja se slagala sa njenom tamnom odećom. Nosila je i naočare za sunce i masku za lice kada su ona i Hari izlazili iz zgrade u blizini Globalnog sedišta UN i ušli u automobile koji su ih čekali.

Detalji o putovanju Saseksovih u „Veliku Jabuku“ su strogo čuvana tajna. Par se povukao iz javnosti početkom 2020. godine i žive sa dvoje dece u Kaliforniji. Ranije su se dogovorili da sami plate lično obezeđenje koje čine bivši vojnici SAS-a i to po ceni od 4 miliona funti godišnje. Međutim, princ Čarls je nastavio da plaća njihovo obezbeđenje do 31. marta 2021. godine, sudeći prema finansijskim izveštajima.

Hari uslikan sam u baru

Princ Hari je juče uslikan sam u baru Bemelmans na Aper Ist Sajdu u predvorju hotela Karlajn i to drugu noć zaredom, samo što je ovog puta bio bez Megan. Hari je u bar stigao oko 17.30 časova. On je sedeo u uglu sale, gde je njegovo lično obezbeđenje prišlo starijem paru iz Bruklina i zamolilo ih da ga ne slikaju.

Hari je govorio živahno, često gestikulirajući, a ispred njega je bila čaša belog vina. Činilo se kao da je bio na poslovnom sastanku. Za sada nije poznato ko su muškarci i žena srednjih godina koji su uslikani sa njim. Hari je otišao nakon 45 minuta noseći ajped i noutbok, rukovao se i izašao sa svojim telohraniteljem.

„Dovodimo sve ovde. Megan je bila ovde sinoć. Bil Kinton je ovde sedeo i pričao sa ljudima tri sata. On je osoba iz naroda. Ovaj tip (Hari) ne toliko. Ne krivim ga“, izvor je rekao za Dejli mejl.

Ovo je prvo javno putovanje Harija i Megan od kada su se preselili u Kaliforniju u martu 2020. godine. Par je odseo u preskupom hotelu na Menhetnu tokom ovog putovanja koje traje četiri dana.

Zanimljivi detalji

Princ Hari je uslikan kako izlazi iz UN Plaze u četvrtak noseći torbu za laptop na kojoj sa strane piše „Arčijev tata“. Kako mediji pišu, Hari i Megan su doputovali bez dece, koju su ostavili kod kuće u Los Anđelesu, prenosi Dejli mejl.

Svi mediji su pisali i o Meganinom odevanju. Dejli mejl je istakao da je verovatno „ignorisala“ vremensku prognozu kada je pakovala kofer za Njujork. Do sada su je mediji uslikali u dva neuobičajeno topla kaputa uprkos vrućinama i vlažnosti u gradu. Kada je krenula u UN Plaza nosila je kaput krem boje, ispod kojeg je nosila nešto što je ličilo na rolku.

Mnogima je to bilo čudno s obzirom da je temperatura u Njujorku iznosila oko 27,2 stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha je bila iznad 70 odsto.

Takođe, par je kritikovan i zbog automobila koje su koristili na ovom putovanju. Fotografisani su u konfoju od tri SUV-ja koji prosto „gutaju gas“. Luksuzni konvoj koji ih vozi po gradu, uključuje najmanje dva Rendž Rovera i jedan tamni terenac, koji troši gas u vrednosti od 235g/km samo za jedan auto.

Nije poznato da li su Hari i Megan došli u Njujork privatnim avionom ili komercijalnim letom.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar