Foto: Nataliia Yankovets / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je pre dve decenije pokretao svoj biznis, Petar Ćorluka, hrvatski, ali i regionalni 'kralj toalet papira', nije mogao ni naslutiti da će doći dan kada će se kupci po supermarketima doslovno otimati za njegove proizvode.

„A, šta da vam kažem?!“ prokomentarisao je uz diskretan osmeh vlasnik ‘Violete’, očigledno ni sam ne verujući prizorima iz ove krizne svakodnevice, piše novac.jutarnji.hr.

Danas Ćorluka zapošljava preko 1000 ljudi u pogonima u Grudama i Svetoj Heleni kod Zagreba i svoje higijenske proizvode izvozi u 20 zemalja.

„Kod nas je situacija redovna. To znači da radimo u tri smene, kao što smo i do sada. Nikakva panika, vanredna situacija ili bilo šta slično zbog koronavirusa“ kaže smireno.

U istom tonu šalje poruku i kupcima:

„Police se normalno pune i prazne. Ako je u nekom trenutku nešto i nestalo, već idući dan je stiglo u prodavnice. To je, znači, bilo trenutno. Postoje problemi s logistikom, prevozom, ali ne bitni da bi prekinuli lance nabavke. Ako mene pitate, kupci treba da imaju zalihe za sedam dana, ne više.“

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Ipak, u konsultacijama sa svojim prvim saradnicima doneo je odluku da se izvoz u ovom trenutku ograniči samo na zemlje regiona.

„To je naš primarni teren i to ostali shvataju. Čim se situacija smiri, mi se i na ostala tržišta vraćamo punom snagom“, kaže Ćorluka.

Značaj domaće proizvodnje

Ako ništa drugo, navodi on, pandemija je ukazala na sav mogući značaj domaće proizvodnje.

„Ne treba vam velika analiza da shvatite da su najsigurnije one države koje imaju pogone za opskrbljivanje robom na svojoj teritoriji. Prvo se opskrbljuju domaće radnje i kupci, a drugima što preostane. Kada već govorimo o toalet papiru, pa jedini problem u nabavci imali su neki strani trgovački lanci. Nadam se da će to sami, kao i oni koji odlučuju o nacionalnoj ekonomiji, sada shvatiti“ objašnjava Ćorluka.

Sve da se u jednom trenutku i blokira uvoz sirovine, on kaže da njegovi pogoni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogu bez stajanja i većih problema nastaviti proizvoditi narednih mesec dana, prenosi Slobodna Dalmacija.

„Vrlo je izvesno, čak sam siguran da do toga neće doći, ali smo spremni i na takav radikalan scenario. Nama je u dolasku brod s repromaterijalom iz Indonezije. Prvo će pristati u Ploče, a onda u Rijeku. Naši su pogoni, kao i skladišta uvezani, pa ako nešto nedostaje u jednom, lako se prebaci u drugo“ zaključuje Ćorluka.

Foto: EPA-EFE/Jorge Zapata

Ne improvizujemo sa maskama

Iako su neki u proizvodnji zaštitnih maski videli iznenadnu poslovnu priliku, ‘Violeta’ neće ući u taj segment. Nije da ne bi mogli, ali…

„Mi nikada ne reagujemo ad-hoc. Imamo svoje planove, tržišta i radimo ono što najbolje znamo. Svaki novi proizvod traži ispitivanja, razvoj, testiranja, registraciju… Mi smo preozbiljni da bi improvizovali“ odgovara on.

Za kraj, Petar Ćorluka još jednom poručuje:

„Kad već zovete iz Dalmacije, reći ću vam da su vaši potrošači najsigurniji što se tiče opskrbljivanja svim našim proizvodima. Zato neka ne gomilaju zalihe, jer za to stvarno nema potrebe!“