Bernar Arno Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuski biznismen Bernar Arno proglašen je najbogatijim čovekom na svetu. Najveći deo njegovog imetka stiže iz konglomerata LVHM, a procenjuje se na više od 192 milijarde dolara.

Arno je na Forbsovoj listi oduzeo titulu vlasniku „Amazona“ Džefu Bezosu, koji poseduje 186 milijardi dolara i tako zvanično postao najbogatiji čovek na svetu.

On ima 72 godine, a svoje bogatsvo je sticao tokom pune četiri decenije. Nadimak „kralj svetskog luksuza“ dobio je zbog linija modnih brednova koji se nalaze u njegovom vlasništvu.

Arno poseduje polovinu poznatog francuskog modnog lanca, u čijoj se grupaciji nalazi Luis Viton, ali i još 70 poznatih svetskih brendova. Luksuz mu je drugo ime, te se potrudio da u biografiju upiše vlasništvo nad brendovima Belvedere, Dom Perinjon, Henesei, Sefora, Fendi i Dior.

Lider i vizionar od malih nogu 

Bernar Arno je rođen u gradu na severu Francuske, po imenu Rube. Po završetku studija inžinjeringa počeo je da radi sa ocem u njegovoj građevinskoj firmi i ubedio ga da promeni fokus svog poslovanja na nekretnine. Time je, nedugo nakon diplomiranja, pokazao izuzetne liderke i vizionarske sposobnosti.

Bernar Arno Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ubrzo nakon toga je izjavio da mu je cilj da vodi najveću svetsku luksuznu kompaniju u narednoj deceniji svog života. Njegov fokus otišao je na kompaniju LVHM Moet Henesi, u koju je uložio 2,6 milijardi dolara, kako bi postao najveći deoničar kompanije i njen izvršni direktor. Iako je tada kritikovan od strane mnogih partnera, njegova odluka se ispostavila ispravnom – izgradio je svoje luksuzno carstvo.

Postao je neprikosnoveno najbogatiji Evropljanin 2018. godine, kada je njegovo bogastvo procenjeno na nešto više od sedamdeset milijardi dolara. Poslednjih godina ozbiljnije je ušao u trku na globalnom nivou, gde je povremeno zauzimao neko od prvih pet mesta najbogatijih.

Kakve hobije ima najbogatiji čovek na svetu

Arno je veliki ljubitelj umetničkih dela i u svojoj kolekciji ima izvanredne primerke. Pored toga, sakuplja luksuzna vozila i nakit, za šta svakako ima sredstava, a i njegov glavni preduslov – luksuz, je uvek ispunjen.

Njegova kolekcija umetnina sadrži Pikasova dela, a nekad je posedovao i aukcijsku kuću u Francuskoj.

Bernar Arno Foto: EPA/MARTIN BUREAU / AFP POOL

Pored toga, u njegovom vlasništvu nalaze se i tri novine, kao i jedan magazin. Koristi ih da promoviše druge brendove u vlasništvu firme LVHM, ali i da skrene pažnju na aktuelne modne trendove.

Arno je otac petoro dece, a tri sina dobio je u braku sa sadašnjom suprugom Elen Mersije. Kako prenose mediji, u modnom konglomeratu zaposlio je čak četvoro dece, koji je nalaze na visokim funkcijama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare