Mateuš Moravjecki Foto: Foto Olimpik/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljske opozicione stranke odbile su da podrže premijera te zemlje, Mateuša Moravjeckog u formiranju koalicione vlade, saopštili su poslanici danas, prenosi Rojters.

Moravjecki je posle pobede njegove nacionalne partije Prava i pravde (PiS) na izborima održanim 15. oktobra, a nakon što mu je poljski predsednik poverio mandat za formiranje nove vlade, pozvao druge stranke da se pridruže PiS-u formiranju široke „Koalicije za poljska pitanja“, što su opozicioni poslanici odbili.

Mateuš Moravjecki Foto: EPA-EFE/Juha Metso

„Iznenađen sam, jer sam javno premijeru više puta rekao da je ova farsa nepotrebna, da nepotrebno produžava agoniju ove vlade“, rekao je Marek Savicki, poslanik iz Poljske seljačke partije desnog centra (PSL), koja je na izbore izašla u okviru proevropske koalicije „Trećeg puta“ sa Novom levicom i liberalnom Građanskom koalicijom (KO), čiji je lider, Donald Tusk izabran kao njihov kandidat za premijera.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kšištof Gavkovski iz Nove levice i ko-lider Konfederacije, Slavomir Mencen, odbili su Moravjeckov poziv da pomognu u formiranju vlade u svojim objavama na društvenoj mreži Iks.

„Tokom izborne kampanje govorio sam da želim kraj, a ne proširenje“, napisao je Mencen.

Ukoliko Moravjecki ne dobije glasanje o poverenju, parlament će tada imenovati drugu vladu.