Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

U Francuskoj će se takozvani Kovid zdravstveni pasoš kojim se dokazuje da je osoba vakcinisana ili negativna na Kovid-19 od 9. augusta morati da se pokazuje na brojnim javnim mestima.

PROČITAJTE JOŠ:

Francuska je od 21. jula uvela obavezno pokazivanje takozvanog Kovid zdravstvenog pasoša za ulazak u bioskope, muzeje, na sportske utakmice i druga kulturna dešavanja u Francuskoj gde ima više od 50 ljudi. Međutim od 9. augusta ovaj dokaz će biti potreban i za neka druga mesta poput aviona, vozova i međugradskih autobuskih linija, restorana i kafića, pa čak i za restoranske bašte, prenosi Fena.

Kontroverzno produženje ovih pravila koja će stupiti na snagu 9. augusta već je izazvalo proteste, ali vlada je odlučna u svojoj nameri da ovakva mjera bude ključni deo borbe protiv Kovida-19. Ustavno veće, najviše zakonsko telo u Francuskoj, doneće odluku o novoj odluci 5. augusta. Vlada je uverena da će ova odluka biti odobrena i izjavila je da će omogućiti jednu sedmicu prilagođavanja za poslovne subjekte kako bi uskladili svoj rad sa novim pravilima, javlja AFP.

Kovid zdravstveni pasoš podrazumeva dokaz o potpunoj vakcinaciji (dve doze vakcine odobrenog u EU: Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson), negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o oporavku od Kovida-19 ne stariju od šest meseci.

Kazne za ulazak bez pokazivanja Kovid pasoša kreću se od 135 evra za prvi prekršaj.

Od 21. jula Kovid pasoš je potreban za ulazak u bioskope, biblioteke, noćne klubove, diskoteke i barove, igraonice, kockarnice, muzeje, zoološke vrtove, zabavne parkovi, cirkuse, bazene i sportske centre, pozorišta, koncerte i festivale, zatvorene sportske objekte, kruzere, trajekte, hotele, letovališta i kampove sa bazenima, igralištima ili drugim zabavnim objektima gde ima više od 50 ljudi.

Međutim, od 9. augusta Kovid pasoš je potreban za ulazak u kafiće i restorane, uključujući i spoljne terase, sajmove, konferencije, domove za starije osobe, prevoz na velikim udaljenostima (avioni, međugradski vozovi), noćni vozovi i autobusi na daljinu, medicinske ustanove (sa izuzetkom hitne pomoći), kao i hotele, odmarališta i kampove koji pružaju punu uslugu.

Pravila zdravstvenih propusnica primenjivat će se i za maloljetne osobe u dobi od 12 i više godina, počevši od 30. septembra.

Pravila će se primenjivati do 15. novembra, osim ako vlada ne donese odluku za nastavak primene.

Bonus video: Treća doza vakcine protiv koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)