Dragan Kovačević
Dragan Kovačević Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević dao je u RTL-u danas prvi intervju nakon izlaska iz pritvora. Govorio je o optužbama na njegov račun, ali i o optužbama na račun Plenkovića vezanim za slanje hrvatskog plina Mađarima i zatvaranje sisačke rafinerije.

Prvo je upitan hoće li doći u sabor na komitet koji poziva Nikola Grmoja.

„Ja sam dobio poziv. Mislim da je sveta dužnost kada te najviše zakonodavno telo u Hrvatskoj pozove, da se odazoveš i odgovoriš na pitanja koja ti telo postavi“, kazao je.

Upitan je je li bio na sastanku o gašenju Sisačke rafinerije na kojem su bili premijer i ministar Ćorić.

„Sve ću odgovore dati pred saborskim zastupnicima jer mislim da je to dužnost svakog građanina ove zemlje. Vidio sam u nekoliko naslova da kada se zove kancelara Njemačke ili predsednika Francuske, oni se odazivaju na odbore, komisije, istražne komitete koje parlamenti zemalja zatraže. Ko sam ja da se ne bi odazvao na jedno takvo ispitivanje koje je zatražilo najviše zakonodavno telo u RH, a to je Hrvatski sabor. Sve ću odgovoriti što me budu pitali na mestu gde to budem trebao odgovoriti“, poručio je Kovačević.

Plenkovića je indirektno prozvao zbog već spominjanog memoranduma.

„Memorandum je jedan značajan dokument koji je imao jednu stratešku dimenziju za Republiku Hrvatsku. On je imao jednu duboku dimenziju energetskih i nacionalnih interesa i ja sam u tom Memorandumu prepoznao nešto šta bi moglo naštetiti nacionalnim i energetskim interesima Hrvatske“, izjavio je.

Može li se otvoriti Sisačka rafinerija

„Celokupni energetski sistem RH, kao i ekonomija koja se urušava 20-30 godina, sve političke elite i vlade dovele su do toga da danas Ina i ostala velika poduzeća koja su nestala… Ina je pretvorena u maloprodajnu mrežu. Naravno da se Sisačka rafinerija može otvoriti. I ona bi se trebala i morala otvoriti. Ako neko kaže ima li ona uslove da se otvori, to vam je kao kada imate neki stari kazan za rakiju. I sa starim kazanom možete ispeći rakiju ako je potrebno i ako nemate novi. Druga stvar, ako vi već imate sirovinu, naftu visokog kvaliteta i do nje imate tvorevinu koja to može preraditi. Ako ćemo napraviti poređenje, to je kao da imate šumu, kraj te šume imate neku drvnu industriju i prodaju nameštaja, a vi imate leševe i odvezete ih u Italiju te vam tada ne radi ni fabrika ni prodaja nameštaja. To se trenutno događa s hrvatskom naftom koja bi se trebala prerađivati u Sisku“, objašnjava Kovačević.

Ko koči? „Vidim da su sada politika i vlada rekli da stave novu upravu. Bilo bi dobro da im onda sada kažu: ‘Evo imate prvi zadatak otvoriti rafineriju Sisak“, poručuje.

„Ina je devastirana posljednjih 20 stoljeća“

Osvrnuo se i na pljačku veka u Ini.

„Ja ne bih govorio o pljački veka ili milenijuma jer se u hrvatskom javnom prostoru često upotrebljavaju jako teške reči. Treba se utvrditi što se sve i kako dogodilo, ali Ina je devastirana u zadnjih dvadesetak godina. Ona je bila najveća energetska firma koja je bila iznad MOL-a i svih kompanija takve vrste u regionu. Mi smo uništili struku, nauku, proizvodnju i sve što se moglo uništiti da bi ona postala beznačajna. Njoj treba vratiti nazad njen potencijal znanja, inženjerski kadar, videti što se može napraviti s novim načinom upravljanja“, izjavio je.

Upitan je može li se dogoditi u sistemu da neko njemu podređen napravi takvo nešto.

„Što bi rekli: ‘Dajte, molim vas’. Ko nije radio u velikim sistemima, može pričati neke druge priče. S takvim iznosima i poslovanjima bi morali biti upoznati ne samo izvršni direktor nego i Uprava i svi u tom lancu. Jednostavno, to modelski nije dobro napravljeno“, kazao je.

„Ne znam od čega da se branim“

Upitan je o aferi Janaf te je li spreman na suđenje i kako će se braniti.

Ne znam od čega da se branim. To je proces koji je doslovno izmišljen. To je jedna lažna, tendenciozna optužnica bez ijednog jedinog dokaza. I to što se dogodilo u tzv. aferi Janaf koja nije Janaf afera jer vidimo se sada i EU fondovi stavljaju pod Janaf, a Janaf nikada nije ni koristio EU fondove. To je bila jedna marketinška akcija za ljude i medije gde je doslovno napravljena jedna satanizacija ljudi koji su bili u tom procesu. Ne znam od čega da se branim jer ničega nema“, zaključio je Dragan Kovačević, prenosi Index.hr.

***

BONUS VIDEO: Hrvatsko oružje na prvoj liniji fronta u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar