Alemka Markotić Foto: Josip Regovic/POOL/PIXSELL

Direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić nije isključila mogućnost da novi soj koronavirusa, otkriven u Britaniji, postoji i u Hrvatskoj i dodala da će se nakon nekih uočenih pojava snažnije usmeriti na karakteristike virusa.

Markotić je na konferenciji za novinare rekla da je ocenjeno da je, na primer, na području Varaždina uzlazna linija oboljevanja išla snažnije od hrvatskog proseka i da, kako je kazala, niko ko se razume u viruse ne može da se otme utisku da to nema veze sa nepoštovanjem mera, jer su slične sitacije bile i u drugim područima, gde broj novozaraženih nije tako rastao.

Pročitajte još:

„Naša razmišljanja su išla u smeru da uporedimo uzorke, pokušaćemo to sve da analizirao i brzo ćemo tačno videti o čemu se radi“, rekla je Markotić.

Mučilo ih je, kazala je, i zbog čega je jedan broj ljudi završavao sa težim oblicima bolesti, a povećan je i broj smrtnih slučajeva ne samo u Hrvatskoj, već u celoj Evropi.

„Mišljenja smo da sad moramo snažnije da se usmerimo na karakteristike virusa“, rekla je Markotić.

Podsetimo, novi soj koronavirusa identifikovan u Velikoj Britaniji se brže širi i trenutno se istražuje da li on izaziva veću stopu smrtnosti, saopštili su britanski zvaničnici.

“Kao što je saopšteno u ponedeljak, Zavod za javno zdravlje Velike Britanije je identifikovao novu varijantu kovida 19 putem proučavanja genoma virusa i trenutno se radi na detaljnim studijama osobina novog soja”, rekao je za britanske medije, načelnik Državne zdravstvene službe Kris Viti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram