Foto: Geoffrey Swaine / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Čuveni oksfordski pab "Lamb and Flag", u koji su svojevremeno zalazili slavni pisci Dž.R.R. Tolkin, K.S. Luis i Tomas Hardi , zatvoriće svoja vrata nakon 450 godina.

Pročitajte još:

Koledž Sent Džon Univerziteta Oksford, koji vodi pab, potvrdio je tužnu vest, navodeći da je razlog zatvaranja pandemija koronavirusa. Kao i mnogi drugi ugostiteljski objekti, i pab „Jagnje i zastava“ je teško pogođen globalnom zdravstvenom krizom i ne može više da preživi zatvaranja u Engleskoj, uprkos osoblja i nastojanjima da se pronađe opcija koja bi omogućavala da pab nastavi s radom.

Iako pab ima važnu ulogu u  istoriji Oksforda, brojke poslednjih 12 meseci pokazuju da više nije finansijski održiv, poručili su iz Sent Džon koledža koji ne sme novčano da pomaže poslovni subjekt koji proizvodi gubitke i nije deo njegove osnovne delatnosti. Profit od paba koledž je preusmeravao u stipendije za studente završnih godina od 1997. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Pab će konačno zatvoriti svoja vrata 31. januara. Pab je na drugoj lokaciji otvoren 1566. godine, a na sadašnju lokaciju, u centru grada, preselio se 1613. godine.

Foto: Geoffrey Swaine / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Džon Ronald Rejel Tolkin, pisac „Hobita“ i „Gospodara prstenova“, bio je redovan gost, kao i K. S. Luis, pisac „Letopisa Narnije“. Navodno je i Tomas Hardi u pabu napisao najveći deo svog romana „Neslavni Jude“.

Na malom ekranu pab se pojavljuje u epizodama serija „Inspektor Mors“ i „Endeavour“, a imenom se spominje u romanu „Deca čovečanstva“ P. D. Džejms, koji je Alfonso Cuaron adaptirao u film „Potomci“ iz 2006. godine sa Klajvom Ovenom i Džulijan Mur u glavnim ulogama.

Mnogi se nadaju kako će netko preuzeti pab i otvoriti ga čim epidemiološke mere to dozvole, kao i da pab neće biti pretvoren u nešto drugo.

„Lamb and Flag“ je bio jedan od najtradicionalnijih gradskih pabova, bez televizije, džuboksa i muzike, bio je mesto gde su ljudi dolazili na „čašicu razgovora“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar