Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Još jedna vrsta velikih mačaka zaražena je koronavirusom. Tri snežna leoparda, dva mužjaka i ženka iz zoološkog vrta u Luivilu u Kentakiju, dobili su pozitivan rezultat testa na prisustvo koronavirusa, potvrdili su inspektori službe za zdravlje kod životinja i biljaka, američkog Ministarstva poljoprivrede.

Prvo je potvrđena infekcija ženke. Očekuje se da će se sva tri leoparda, čiji su simptomi blagi i uključuju pištanje tokom disanja i suv kašalj, u potpunosti oporaviti, rekao je direktor zoološkog vrta Džon Valzak.

„Leoparde je verovatno zarazio član osoblja koji nije imalo simptome zaraze uprkos merama predostrožnosti koje je preduzeo zoološki vrt“, saopštila je američka služba za inspekciju zdravlja životinja i biljaka.

Malo je verovatno da leopardi, ili druge životinje, predstavljaju značajan rizik u prenošenju virusa na ljude, jer se kovid 19 prvenstveno širi među ljudima, preneo je Si-En-En.

Snežni leopardi su jedna od najmanje šest životinjskih vrsta koje su zaražene koronavirusom nakon bliskog kontakta sa ljudima.

Prvi je bio malajski tigar u zoološkom vrtu u Bronksu, koji je u aprilu bio pozitivan na koronavirus nakon pokazivanja simptoma respiratorne bolesti.

Do kraja meseca, osam velikih mačaka u zoološkom vrtu, uključujući još četiri tigra i tri afrička lava, imalo je pozitivan test na virus.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, mali broj pasa i mačaka zaražen je virusom u SAD. U većini slučajeva životinja, koronavirus nije smrtonosan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar