Foto: REUTERS/Christian Mang/Guliver

Ministar unutrašnjih poslova i šef Kriznog štaba Hrvatske Davor Božinović najavio je da bi narednih dana mogla da bude doneta odluka o ukidanju vanrednih mera uvedenih zbog epidemije virusa Kovid-19 u toj zemlji. S druge strane, u Nemačkoj raste tenzija zbog uvedenih mera usled epidemije, pa je tako berlinska policija uhapsila u subotu oko 60 učesnika demonstranacija protiv ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Rojters prenosi da su demonstranti prekršili zvanične mere uvedene da bi se virus držao pod kontrolom, a neki su napali i policijske službenike, navodi list pozivajući se na portparola policije. Dvojica policajca su lakše povređeni, dodaje list.

Protesti protiv mera kancelarke Angele Merkel postaju sve glasniji i demonstranti su treći vikend zaredom napunili ulice nemačke prestonice.

Merkelova je ranije juče branila mere, uključujući držanje fizičke distance, dodajući da je svesna zabrinutosti koje neki imaju oko toga jer ih smatraju mešanjem u njihova ljudska prava.

„Da, mogu da razumem ove probleme“, rekla je Merkelova. „Ovaj virus je smetnja našoj demokratiji.“

Broj potvrđenih slučajeva u Nemačkoj porastao je za 638, na 177.850, prema današnjim podacima Instituta „Robert Koh“ (RKI) za zarazne bolesti. Prijavljeni broj smrtnih slučajeva porastao je za 42, na 8.216, pokazali su podaci.

Hrvatska najavljuje pobedu nad koronom

Ministar unutrašnjih poslova i šef Kriznog štaba Hrvatske Davor Božinović rekao je za hrvatsku RTL televiziju da, ukoliko ostane povoljna epidemiološka slika, u naredne dve nedelje, moguće je da će biti doneta odluka o ukidanju vanrednih mera.

„O tome će procenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnom nivou“, rekao je Božinović i dodao da se Hrvatska se otvara, ali pod striktnom primenom osnovnih epdemioloških uputstava.

On je podsetio da je procedura poznata i da to predlaže Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) ministru zdravlja, a kada će se to tačno desiti, zavisi od niza faktora.

SAD: Raste broj umrlih

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u subotu su prijavili 1.595.885 slučajeva obolelih od novog koronavirusa. To je što je za 24.268 slučajeva više u odnosu na prethodno prebrojavanje. Broj umrlih porastao za 1.852 na 96.002, prenosi Rojters.

Argentina nastavlja sa restriktivnim merama za suzbijanje koronavirusa

Argentina je do 7. juna produžila mere obaveznog zatvaranja u Buenos Ajresu i pooštrila pojedina ograničenja kretanja, zbog konstantnog porasta potvrđenih slučajeva koronavirusa proteklih dana.

Predsednik Alberto Fernandes je najavio poostene kontrole saobraćaja između glavnog grada i okoline su pooštrene, a da će rad pojedinih prodavnica i javni prevoz u najnaseljenijim delovima grada biti ograničeni, prensi Rojters.

Mere zatvaranja, kojr je trebalo da budu ukinute danas, uvedene su 20 marta, iako su u pojedinim delovima zemlje restrikcije ublažene.

Argentina je zabranila komercijalne letove do 1. septembra, što je jedna od najstrožih mera na svetu.

U toj zemji je juče potvrđeno 704 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 11.353, od kojih he najviše u Buenos Ajresu. Do sada je preminulo 445 osoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar