Foto: privatna arhiva

Ulice Ljubljane danas su potpuno puste, mada javni saobraćaj još uvek funkcioniše u nešto proređenom redu vožnje, međutim od sutra neće biti javnog prevoza, ni gradskog ni železničkog. Kafići i restorani još uvek nisu zatvoreni, ali se očekuje večeras da će i ta mera biti doneta. Maribor i Ptuj su lokale već zatvorili, priča nam Ivana Bricelj, bankarka iz Ljubljane. Koliko je situacija ozbiljna svedoči i to što se u jednoj kasarni u centru grada ubrzano završava karantin za 120 bolesnika.

Koliko je situacija ozbiljna, svedoči i činjenica da se u centru Ljubljane u zgradi jedne kasarne ubrzano oprema karantin za 120 bolesnika, jer mesta na ostalim klinikama praktično nema.

Građani koji su imali bilo koga obolelog od koronavirusa više se i ne testiraju, svedoči Ivana, upućuju se kući u samoizolaciju sa preporukom da se jave tek ako se stanje dramatično pogoršava. I tada se apeluje da dođu svojim automobilima do zdravstvenih ustanova.

Vojska, policija i zdravstveni radnici imaju radnu obavezu, svi ostali su u labavom režimu rada. Gde god se može, poslodavci organizuju za svoje zaposlene rad od kuće, a odlukom Vlade Slovenije, zaposleni koji su prinuđeni da ostanu kući i čuvaju decu, najčešće jedan od roditelja, imaće 50 odsto zarade bez obzira na ponašanje poslodavaca. Ova mera je uvedena posle preporuke da najmlađe u ovakvim okolnostima nipošto ne treba ostavljati starima na čuvanje. 

Ljubljančani u redu
Foto: Ivana Bricelj

U petak su samoposluge i tržni centri bili opustošeni, ali već juče, u subotu, rafovi su popunjeni mada samoposluge i tržni centri rade u skraćenom radnom vremenu, jer trgovci nemaju maske. Inače, maski nema ni za lek, kao ni sredstava za dezinfekciju.

U borbu protiv koronavirusa uključeni su i studenti završne godine Medicinskog fakulteta, a mlađi se organizuju da pomognu najstarijim sugrađanima oko nabavke  osnovnih životnih potrepština.  Apeluje se na solidarnost stanovništva pa se najavljuje da će uskoro u borbu protiv pandemije biti uključeni i penzionisani lekari.

Slovenija muku muči sa respiratorima, odnosno nema ih dovoljno, jer je gro njih već zauzeto ne samo obolelim od koronavirusa već i drugim bolesnicima. Okolne države od kojih je Slovenija pokušala da ih nabavi, čuvaju ih za sebe. 

Na vestima se apeluje na disciplinu stanovništva, jer bez obzira na tešku situaciju, u Piranu, na moru juče je bilo puno, kao u sred letnje sezone. Novi portparol državnog kriznog štaba je Jelko Kacin, poznato lice iz 90-tih, iz perioda borbe za samostalnost, pa mnogi procenjuju da i tim gestom Janšina vlada želi da pošalje poruku građanima Slovenije da su nastupila sudbonosna vremena, zaključuje Ivana Bricelj, za Nova.rs