Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Tokom poslednjih godinu i po dana prodaja maski postala je jedan od najunosnijih biznisa koji je iznedrio nove millionere, ali političke skandale koji su za posledicu imali čitav niz ostavki.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od poslednjih takvih slučajeva dolazi iz Holandije. Ministarka zdravlja Tamara van Ark najavila je pre nekoliko dana da će biti pokrenuta nezavisna istraga o poslovanju trojice mladih preduzetnika koji su zaradili više od 20 miliona evra na kupovini maski za lice iz Kine.

O čemu se radi?

Prošle godine holandsko ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovor vredan 100 milliona evra sa “Stichting Hulptroepen Alliantie” za nabavku maski iz Kine. 

“Stichting Hulptroepen Alliantie” je navodno neprofitna fondacija koju je Sivert van Lienden (30) pokrenuo u aprilu 2020. godine nakon što su holandski zvaničnici i lekari upozorili da se suočavaju sa velikim nedostatkom maski. 

Međutim, list “Volkskrant” prošlog meseca je izvestio da je zaštitne maske zapravo uvezla privatna kompanija “Relief Goods Alliance” koju su osnovali Van Lienden i njegova dva saradnika samo nekoliko dana nakon što je pokrenuta fondacija. 

Istraživački portal “Follow The Money” (“Pratite novac”) otkrila je da je ”Relief Goods Alliance” naručio 40 miliona maski od dva proizvođača iz Kine – “Ryzur” i “Shandong Shengquan”. 

Van Lienden i njegovi saradnici prodali su maske ministarstvu zdravlja za 2,26 evra po komadu, iako su nabavljali po mnogo nižim cenama. Procena je da je cena jedne maske bila oko 1,5 evro. Takođe, kako je nedavno otkriveno, ministarstvo je snosilo sve troškove transporta.

Iako je tvrdio da je njegova fondacija neprofitna, Van Lienden zaradio je oko 9,2 miliona evra na ovom ugovoru. Njegova dva saradnika Bernd Dame i Kamil van Gestel zaradili su po 5,7 miliona evra, prenosi Gardijan. Ne postoje dokazi da je bilo koji holandski političar lično profitirao od dogovora.

U međuvremenu, 40 miliona zaštitnih maski koje je ”Relief Goods Alliance” uvezao stoje u skladištu. Kako navode mediji, postoji zabrinutost da li su dovoljno bezbedne.

Maske vredne milijardu evra biće spaljene?

I u Nemačkoj nabavka maski pretvorila se u politički skandal. 

List “Špigl” objavio je da je ministasrtvo zdravlja prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine. Kako se navodi, maske će verovatno morati da se unište, a ministarstvo je to krilo mesecima. 

Maske su uvezene iz Kine prošlog proleća u jeku korona krize u Evropi. U tom trenutku u Nemačkoj je vladala nestašica maski, pa je dozvola za pomenute maske iz Kine data “na brzaka” bez valjanog testiranja. 

Foto:EPA-EFE/DVID CHANG

Interna prepiska u koju nedeljnik “Špigl” imao uvid pokazuje da Ministarstvo zdravlja koje predvodi demohrišćanin Jens Špan mesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl. Ministarstvo rada izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htelo da odobri, prenosi Dojče vele.

Španovo ministarstvo je čak, prema pisanju nedeljnika, pokušavalo da maske, umesto u redovnu upotrebu, podeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske valja proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti. 

“Milijardu evra završiće u đubretu“, piše “Špigl”.

Ovaj skandal dolazi nekoliko meseci uoči izbora u Nemačkoj, ali nije jedini. 

Ostavke zbog sumnjivih nabavki maski

Nikolas Lebel iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) početkom marta podneo je ostavku stranačke funkcije i povukao se iz Bundestaga zbog afere u vezi nabavki maski. 

Lebel je priznao da je bio umešan u sumnjive poslove oko nabavke maski.  

Lebelova firma je, prenosi DW, kasirala 250.000 evra na račun provizije za “posredovanje“ u sklapanju ugovora oko nabavki maski između jednog dobavljača u njegovoj pokrajini Baden-Virtembergu i dve privatne kompanije iz Manhajma i Hajdelberga. Maske je naručila nemačka država.

Georg Nislajn, bavarski poslanik iz redova Hrišćansko-socijalne unije (CSU), kako se sumnja, takođe je bio „nagrađen“ šestocifrenom sumom za posredovanje u isporuci FFP2-maski.Protiv njega je Državno tužilaštvo iz Minhena već pokrenulo istragu zbog sumnje u korupciju. 

Prepakivali austrijske maske, pa ih prodavali kao austrijske

Austrijska firma „Hygiene Austria“, koja je predmet istrage tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, jer je prepakivala kineske zaštitne maske i prodavala ih kao austrijski proizvod, priznala je ilegalno poslovanje u martu ove godine, prenosi Tanjug.

Prilikom nedavnih pretresa postrojenja, otkriveno je 45 radnika na crno, koji su u podrumu firme prepakivali kineske maske. Dok je kompanija, koja je osnovana na početku pandemije, najpre odbacila sve optuzbe, sada su priznali prepakivanje maski.

Istraga je pokrenuta nakon prisluškivanja telefona osumnjičenih za trgovinu ljudima. Tako je desetine radnika na crno radilo po 12 sati, sedam dana u nedelji, u postrojenju u Vinernojdorfu.

Prilikom poseta političara, kompanija je, na spratu proizvodnog pogona, prikazivala maske proizvedene u Austriji, a u podrumu prepakivala kineske maske i lažno ih predstavljala kao austrijske.

Radi se, kako je navedeno, o najmanje 20 miliona maski iz Kine koje su po daleko većoj ceni, kao austrijski proizvod, prodavane na austrijskom tržištu.

Kompanija, koja je maskama snabdela parlament i jedan veliki lanac trgovine, priznala je da je angažovala kinesku fabriku za proizvodnju maski, koje je potom po ceni većoj između 60 i 100 odsto prodavala kao austrijski proizvod.

Još jedna afera za Sebastijana Kurca

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kancelar Sebastijan Kurc, njegova lična asistentkinja i direktorka premijerove kancelarije Lisa Visar, kao i njena porodica glavni su akteri najnovije afere „Hygiene Austria, pisali su mediji.

Lisa Visar je snaja Tina Visara, direktora firme „Hygiene Austria. Poput njenog supruga Luke Visara, i on je u upravi sestrinskih firmi “Palmers” i “Lenzing” koje su u aprilu osnovale „Hygiene Austria”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare