Foto:Vesna Lalić

Pandemija koronavirusa zbrisala je 41 odsto, odnosno 157 milijardi dolara, vrednosti akcija 116 svetskih avio-kompanija koje se kotiraju na globalnim berzama.

Mnoge od aviokompanija toliko brzo troše svoju gotovinu da sada mogu da pokriju troškove manje od dva meseca, navodi se u analizi agencije Rojters.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) saopštila je da bi tom sektoru moglo da bude potrebno 200 milijardi dolara podrške od vlada širom sveta.

Avio-kompanije su prisiljene na preduzimanje drastičnih mera kako bi smanjile rashode.

Primera radi, „Emirejts“ i „El Al Izrael Erlajns“ predložili su zaposlenima da uzmu neplaćeno odsustvo, a „Vijetnam Erlajns“ i Vijetdžet Er su najavili da će obustaviti letove do glavnih odredišta u jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Američke vazduhoplovne kompanije će takođe ubrzano smanjivati radnu snagu putem neplaćenog odsustva do 12 meseci, uz zdravstveno osiguranje, ili putem programa prevremenog penzionisanja što je znak da avio-prevoznici ne očekuju brz oporavak.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio juče da se razmatra i ograničavanje putovanja unutar Sjedinjenih Država, što bi bio dodatni udarac za domaće prevoznike, izveštava Rojters.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram