Foto:EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

U svetu se 11. oktobra obeležava Međunarodni dan devojčica, a ove godine su pandemija i ekonomska kriza stvorile dodatne poteškoće za devojčice širom sveta.

UN su ovaj dan odredile 2011. kako bi promovisale prava devojčica. Među problemima koje je ove godine pandemija pogoršala su obrazovanje, dečji brakovi, nasilje u porodici, ekonomski položaj.

UN procenjuju da će do kraja sledeće godine 435 miliona žena i devojčica živeti sa manje od 2 dolara dnevno, a 47 miliona njih pandemija je gurnula u siromaštvo, prenosi Glas Amerika.

Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Povećano siromaštvo i manjak obrazovanja su povezani i sa porastom nasilja, a čak i pre pandemije, prema podacima UN, svaka treća žena na svetu bila je žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja.

Dečji brakovi

Tokom humanitarne krize, prioritet su druge stvari poput hrane i skloništa, kaže Lirik Tompson, ekspertkinja u organizaciji Međunarodni centar za istraživanja o ženama. Zbog toga je, ocenjuje, borba protiv rodnog nasilja i dečjih brakova, slabija.

Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Dečji brakovi su u porastu tokom pandemije koronavirusa. Deca nisu išla u školu, što može da znači da su izloženija nasilju i seksualnim predatorima. Zbog pandemije, neke porodice pokušavaju da udome devojčice u ekonomski stabilnija domaćinstva i tako olakšaju sebi teret.

Procenjuje se da je pola miliona devojčica više u opasnosti da uđe u prerani brak zbog pandemije, pokazuje oktobarski izveštaj organizacije Save the Children.

Iako su borci za prava devojčica lobirali da se odvoje sredstva za borbu protiv dečjih brakova, većina sredstava je ove godine otišla na prevenciju i kontrolu koronavirusa.

Malo opcija

U izbegličkim kampovima Rohindža u Bangladešu tokom pandemije je porastao broj dečjih brakova.

Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Jedan od stanovnika tog kampa koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Glas Amerike da neke porodice žive u pretrpanim šatorima i da udaju ćerke koje su još deca da bi napravili malo mesta.

„Nijedan roditelj ne bi dao svoju ćerku drugima, ali oni to moraju da rade jer su okolnosti takve.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar