Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nemački Institut Robert Koh danas je objavio kako je u toj zemlji u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo 1.188 osoba, što je novi dnevni rekord broja umrlih. Pandemija koronavirusa međutim, ne smiruje se ni u drugim zemljama Evrope, ali ni u Americi, Aziji... uprkos strogim merama i vakcinaciji koja je krenula krajem 2020.

U Nemačkoj je prethodni rekord zabeležen 30. decembra i tada je u razdoblju od 24 sata umrlo 1.129 osoba. U ovoj zemlji danas je zabeležno 31.849 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1.866.887, a do sad je preminulo 38.795 osoba, piše CNN.

U Evropi situacija sa koronavirusom ne jenjava.

Pročitajte još:

Naime, Ukrajina zatvara škole, restorane i zabranjuje masovna okupljanja u borbi protiv epidemije s obzirom da zemlja ima više od milion zaraženih i gotovo 20.000 mrtvih.

Mađarska prooštrava mere, uključujući policijski čas, do početka februara. Od 11. novembra zatvorene su sve srednje škole, hoteli i restorani, osim za preuzimanje porudžbina, na snazi je policijski čas od 19 sati i sva su okupljanja zabranjena nakon što je drugi talas koronavirusa pogodio Mađarsku. Mađarska je među prvima primila manju pošiljku ruske vakcine Sputnjik V, a o vakcinama pregovara i sa Kinom i Izraelom.

Mađarski premijer Orban kritikovao je EU zbog nabavke vakcina, a pohvalio je Veliku Britaniju.

Testovi za Englesku

Engleska će od ponedeljka od svih putnika koji ulaze u zemlju zahtevati negativan nalaz na koronavirus, ne stariji od 72 sata.

„Od sledeće needelje svi koji žele da uđu u Englesku moraće da imaju negativan test na koronavirus“, izjavio je u petak britanski ministar.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

„Putnici koji stižu avionom, vozom ili trajektom morat će pre ulaska u zemlju da pokažu negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata“, rekao je ministar saobraćaja Grant Šaps.

Oni koji po dolasku ne budu imali rezultat testiranja, na licu mesta će platiti kaznu u iznosu od 500 funti (oko 550 evra). Izuzetak su vozači kamiona, deca mlađa od 11 godina i putnici iz Irske.

Većina evropskih država takođe ne dozvoljava ulazak u zemlju bez negativnog testa na koronavirus.

Pune mrtvačnice u Kaliforniji

Takođe u Sjedinjenim Američkim Državama situacija sa koronavirusom je sve teža. Kalifornija je danasdistribuirala najmanje 166 kamiona hladnjača za privremene mrtvačnice kako bi izašla na kraj s nedostatkom kapacieta u preopterećenim bolnicama zbog velikog broja umrlih. Ta američka savezna država pokušava da se oporavi od pandemije koronavirusa, ali samo prošle nedelje je od korone umrlo 2.500 ljudi, daleko najviše nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi, a mrtvačnice su pune. Kalifornija se nakon proslava Božića i Nove godine, sprema na novi dramatični porast broja zaraženih.

Pripadnici Nacionalne garde ove nedelje su kao ispomoć poslati u kancelariju mrtvozornika u Los Anđelesu gde od virusa svakih 15 minuta umre jedna osoba. Mrtvačnice i pogrebna preduzeća čak odbijaju ožalošćene porodice jer su iscrpili kapacitete za prihvat umrlih, izvestio je Los Anđeles Tajms. Bolnice u Los Anđelesu su toliko preopterećene da je hitnoj pomoći rečeno da ne prevozi pacijente čije su šanse preživljavanja izrazito male.

Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Veći deo Kalifornije, uključujući i Los Anđeles, je u ‘karantinu’ i ljudima je naređeno da ne napuštaju svoje domove.

Novi Vuhan?

U Aziji situacija nije ništa bolja. U Kini za koju je mislilo da je iskorenila koronu, zatvoren je grad u blizini Pekinga, u kojem živi čak 11 miliona ljudi. Obustavljen je saobraćaj i zabranjeno napuštanje grada dok vlasti pokušavaju da suzbiju najveće žarište koronavirusa u pola godine.

Od pojave koronavirusa u Vuhanu krajem 2019. kineske vlasti brzo suzbijaju nova žarišta masovnim testiranjem, lokalnim zatvaranjima i zabranom putovanja. Oko sto novih slučajeva koronavirusa otkriveno je prošle nedelje u Šijađangu, u pokrajini Hubei.

Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Državna televizija CCTV snimila je duge redove stanovnika u Šijađangu koji čekaju da im zdravstveni radnici u zaštitnim odelima uzmu bris. Na autoputevima su kontrole, a ulazi u grad većinom su blokirani barikadama, vidi se na fotografijama.

Pokrajina Hubei u četvrtak je potvrdila 51, a u petak 33 nova slučaja koronavirusa, najveće brojeve slučajeva u danu u poslednjih pet meseci. kole su zatvorene i provodi se masovno testiranje stanovništva. Od četvrtka ujutru testirano je više od 670.000 ljudi, objavili su državni mediji. Snimljeno je i osoblje kako vakciniše ljude kineskim Sinofaarmom, nedavno odobrenom vakcinomu toj zemlji.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar