Foto: Shutterstock

Brojne turističke destinacije ukinule su sva ograničenja zbog virusa korona neposredno pred početak turističke sezone. Međutim, početkom jula došlo je do značajnog skoka broja zaraženih, zbog čega vlasti pojedinih zemalja razmatraju vraćanje mera. Tako su omiljene destinacije Srba - Grčka, Turska i Egipat na udaru novog talasa kovida, a korona brojke u porastu i u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Početkom maja gotovo sve evropske zemlje ukinule su ograničenja zbog virusa korona, vođene tadašnjom povoljnom situacijom, ali i činjenicom da predstoji turistička sezona.

U maju i junu se ova taktika pokazala uspešnom. Turisti su mogli nesmetano da putuju i uživaju bez maski, a zemlje su ubrajale profit.

Situacija se preokrenula početkom jula, kada su mnogi lideri, ali i zdravstveni radnici upozorili da novi talas kovida preti. Da su ove slutnje bile tačne, pokazali su brojevi zaraženim i hospitalizovanih u mnogim zemljama, a pre svega u Grčkoj, Turskoj i Egiptu.

Grčka razmatra uvođenje mera

Organizacija javnog zdravstva Grčke (EODY) saopštila je da je ponovo zabeleženo povećano širenje virusa korona. Prethodnog dana u toj zemlji je registrovano više od 10.000 novozaraženih. Oko 90 pacijenata u bolnicama je intubirano i nalazi se u teškom stanju.

Grčka
Grčka; Foto: a-plus image bank / Alamy / Alamy / Profimedia

Iz dana u dan, Grčka beleži skok u broju zaraženih od oko 13,6 odsto, dok je prosečna starost obolelih 37 godina.

Ukoliko posmatramo grčke gradove i ostrva, po broju novozaraženih prednjači Mikonos koji beleži skok od čak 50,89 odsto. Na drugom mestu nalazi se Santorini sa 33,51 odsto, a na trećem Milos sa 32,31 odsto. Skok od preko 20 procenata dogodio se i na Parosu, u Atini i na Karpatosu, dok je povećanje od deset do 20 odsto zabeleženo na ostalim većim ostrvima i gradovima Grčke.

Iz tog razloga, zdravstveni stručnjaci ističu da je vreme za ponovno uvođenje mera koje su potpuno ukinute 1. maja. Oni ukazuju da je nov talas pandemije počeo početkom juna i da je sada u fazi razvoja u Grčkoj, a da imunitet prema novim varijantama virusa traje kraće nego ranije.

Egipat poziva na vakcinaciju

Ministarstvo zdravlja Egipta prijavilo je povećanje broja zaraženih virusom korona od 6,9 odsto tokom protekle nedelje. Ipak, tamošnje vlasti ne žele da otkriju konkretan broj novozaraženih i smrtnih slučajeva.

Egipat, novembar mesec, more, sunce
Foto: Aleksa Jovanović/Privatna arhiva

Portparol pomenutog ministarstva Hosam Abdel-Gafar porast infekcija pripisuje pojavi podvarijanti virusa, za koje je rekao da su „prenosivije, ali ne izazivaju ozbiljne infekcije“.

Pored toga, Gafar je rekao da su građani prilično opušteni kada je reč o preventivnim merama, dok one za turiste i nisu na snazi. Sredinom juna Egipat je najavio ukidanje svih ograničenja ulaska u zemlju za sve putnike, bilo da su državljani Egipta ili stranci.

Gafar je pozvao nevakcinisane stanovnike da prime cepivo, a one koji su već imunizovani da prime buster dozu.

Virus i dalje pretnja u Turskoj

U periodu od 27. juna do 3. jula, Turska je registrovala 57.113 novih slučajeva zaraze virusom korona, pokazali su podaci ministarstva zdravlja. Ova brojka je udvostručena u odnosu na nedelju dana ranije, kada je zabeleženo 26.635 novozaraženih.

Turska je još jedna na listi zemalja koje su potpuno ukinule sve restrikcije, kako za građane, tako i za turiste. Nošenje maski nije obaveza, već preporuka u zatvorenim prostorima sa velikim brojem ljudi, poput muzeja i palata koje se nalaze na turističkoj mapi zemlje.

Turska, more
Foto: – / Huber images / Profimedia

Zdravstvene vlasti još uvek ne razmatraju ponovno uvođenje mera, obzirom da je turistička sezona u jeku. Samo u Istanbulu živi oko 20 miliona ljudi, dok broj turista prelazi dva miliona. Jedni od najbrojnijih poseetilaca su upravo oni iz Srbije, kojima sada nije potreban pasoš za ulazak u Tursku.

Profesor Serap Šimšek Javuz, član Naučnog savetodavnog odbora za virus, kaže da pandemija i dalje predstavlja pretnju. Javuz je rekao da je najnaseljeniji turski grad Istanbul bio meta „ozbiljnog procvata“ virusa, zbog čega je preporučio nošenje zaštitnih maski.

Brojke skaču i u ostatku Evrope

Među zemljama koje su zabeležile skok broja novozaraženih su i Italija, Španija i Francuska. U Francusku i Italiju je ulazak za turiste slobodan, dok Španija i dalje traži potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Crna Gora nije zabeležila drastičan skok broja zaraženih, dok Hrvatska od 13. jula uvodi obavezu nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu i prodavnicama, što će važiti i za turiste.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare