Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

Prema podacima Rojtersa, Sjedinjene Američke Države premašile su broj od 30 miliona slučajeva koronavirusa i pokušavaju da ubrzaju proces vakcinacije spuštanjem starosnih granica, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Na nedeljnoj bazi zabeležen je prvi porast slučajeva zaraze od januara. Usprkos savetima zdravstvenih stručnjaka, neke savezne države ukinule su obavezno nošenje maski pa su se zaraznije varijante virusa proširile zemljom.

Od korone je umrlo više od pola miliona Amerikanaca

Iako je, u poređenju sa prethodnom nedeljom, porast novoobolelih zabeležn u 30 od 50 država, zdravstveni radnici nadaju se da će vakcinacija sprečiti porast broja umrlih. U SAD-u je od posledica korone dosad preminulo više od pola miliona ljudi, njih 557.188.

Savezna država Njujork odlučila je da sledi primer Floride i nekolicine drugih država koje su vakcine stavile na raspolaganje ljudima starijima od 50 godina. U poslednje dve nedelje, mnoge su države, uključujući Aljasku, Arizonu i Teksas, snizile starosnu granicu koja predstavlja uslov za primanje vakcine.

U Arizoni mogu da se vakcinišu i 16-godišnjaci

Tako je Arizona na državnim lokacijama na području tri južnih okruga spustila ograničenje na 16 godina. Druga tri okruga već su imala tu mogućnost, no većina primenjuje granicu od 55 godina. Ranije ovog meseca Aljaska je postala prva savezna država koja je vakcinisanje omogućila starijima od 16 godina i trenutno beleži jednu od najviših stopa vakcinisanih u zemlji. Tamo je 31.5 odsto stanovnika primilo barem jednu dozu, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Gotovo četvrtina Amerikanaca primila je barem jednu dozu, dok je oko 13 odsto stanovništva vakcinisano u potpunosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar