Foto: Printscreen/YouTube/Vecernje novosti

U znak podrške građanima Crne Gore koji već šest meseci iskazuju nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, danas su građani Trebinja i okolnih mesta u Hercegovini formirali kolonu automobila kojom su želeli da se solidarišu sa "braćom u Crnoj Gori". Policija nije dozvolila prolaz učesnicima auto-litije koji su se svojim automobilima zaputili prema graničnom prelazu Ranče kako bi se u mestu Jabuka u Srbiji susreli sa učesnicima auto-litije koja je jutros krenula iz Beograda.

Više stotina vozila krenulo je danas iz Trebinja u Svetovasilijevsku auto-litiju do Spomen-kapele u Klobuku, kao vid podrške odbrani pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, a koloni vozila pridružio se i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Vozači su nosili srpske trobojke, kao i transparente na kojima je pisalo „Ne damo svetinje“, a čule su se i rodoljubive pesme. .

Međutim, kordon policije u Pljevljima sačekao je učesnike auto-litije u mestu Trlica iznad grada, na raskrsnici puta prem graničnom prelazu Ranče i puta za Bijelo Polje.

Jedan od učesnika auto-litije Vijestima je kazao da su na pitanje zašto im ograničava kretanje, koje im je Ustavom zagarantovano, od policije dobili odgovor da je to urađeno iz bezbednosnih razloga.

Policija okupljenima nije dozvolila ni peške da nastave do graničnog prelaza, udaljenog od tog mesta nekoliko kilometara.

Snimak kolone Trebinjaca od oko stotinak vozila na svom Instagram profilu objavio je predsednik opozicione crnogorske stranke Prava Crna Gora, Marko Milačić.

Inače, danas su iz Beograda i Novog Sada organizovane litije kojim su građani Srbije iskazali solidarnost sa građanima Crne Gore.

Konačna odrednica učesnika litija bila je manastir Kumanica na samoj srpsko-crnogorskoj granici gde je priređen kulturno-umetnički program, a skup je blagosiljao episkop mileševski Atanasije.

Kako su pojedini učesnici naveli za Tanjug, okupljanje, kao i litije, protekli su mirno.

Za večeras u 20 časova najavljena je nova auto-litija, koja se već duže održava svake nedelje u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovijesti.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare