Brod Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Vojska koja napada brodove duž glavne brodske rute u Crvenom moru mogla bi da izazove nestašicu zaliha za mnoge kompanije, pa i za kompaniju Ikea, upozorio je švedski proizvođač nameštaja.

Pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, pojačali su poslednjih dana napade na brodove na Sueckom kanalu.

Velike brodarske kompanije kao što su MSC, Maersk, Hapag-Loid i CMA CGM već su pauzirale pošiljke kontejnera kroz ovu oblast zbog porasta napada.

Foto:EPA-EFE/NIC BOTHMA

U međuvremenu, Ikea je upozorila na kašnjenja i nestašice nekih proizvoda jer proizvođač nameštaja traži alternativni put za svoje teretne brodove, prenosi Blic.

Portparol Ikea grupe je rekao: „Ono što za sada možemo da podelimo je da će situacija u Sueckom kanalu dovesti do kašnjenja i može da izazove ograničenja dostupnosti za određene Ikea proizvode.“

Dodali su da je bezbednost radnika koji rade u lancu snabdevanja prioritet, i da procenjuje druge opcije da obezbedi dostupnost proizvoda. Ikea nema sopstvene kontejnere već koristi spoljne operatere.

Jemen Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Najmanje 80 milijardi dolara vredan teret već je preusmeren sa plovnog puta koji omogućava pristup egipatskom Sueckom kanalu, najbržem prolazu između Evrope i Azije, zbog talasa raketnih napada.

Švedska kompanija Electroluk, najveća svetska kompanija za proizvodnju kućnih aparata, osnovala je radnu grupu za pronalaženje alternativnih puteva i identifikaciju prioritetnih isporuka, preneo je Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

Brodski giganti Maersk, Hapag-Lloid i CMA CGM su među onima koji su ove nedelje potvrdili da će početi da preusmeravaju brodove koji su već u tranzitu oko rute Rta dobre nade duž juga Afrike dok se napadi nastavljaju.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je kompanija procenila da trenutno postoji neprihvatljiv rizik za njene zaposlene jer ne postoji način da se zna koji će brodovi biti na meti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare