Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Američku vladu samo dva dana dele od delimičnog zatvaranja, s obzirom na to da u Kongresu i dalje nema dogovora o načinu finansiranja vladinih službi, objavio je Rojters.

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu, u kojem republikanci imaju većinu, odbacilo je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade, koji je podržao predsedavajući Kevin Mekarti, što znači da će vladine službe od nedelje gotovo sigurno biti delimično zatvorene.

U Donjem domu Komgresa je sa 232 glasa protiv i 198 za odbijen predlog da se vlada finansira 30 dana, kako bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.

Predlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbednost, što su prioriteti republikanaca, koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, gde većinu imaju demokrate.

U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj meri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

„Još nije sve gotovo, imam druge ideje“, rekao je Mekarti novinarima, prenosi Glas Amerike.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedelje u ponoć stotine hiljada vladinih službenika biće poslato na prinudni odmor, komisija za hartije od vrednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Nacionalna služba za parkove.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen upozorila je da će zatvaranje vlade „podriti“ ekonomski napredak obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i decu, a moglo bi da odloži i ključne infrastrukturne radove.

Zatvaranje vlade uticaće i na rad Stejt departmenta, upozorio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken i poručio da će se preduzeti sve moguće mere da se osigura zaštita nacionalne bezbednosti.

Donji dom Kongresa je u četvrtak usvojio tri od četiri zakonska predloga za finansiranje četiri vladine službe, ali s obzirom na to da sadrže prioritete republikanaca, oni neće biti usvojeni u Senatu.

Desničarsko krilo republikanaca takođe je saopštilo da neće podržati senatski predlog o finansiranju vlade do 17. novembra, koji ima široku dvostranačku podršku u gornjem domu Kongresa, uključujući i republikanskog lidera Mekonela.

Delimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u poslednjoj deceniji, a usledilo bi samo četiri meseca nakon što je savezna vlada zbog spora u Kongresa bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da plaća račune.

Stalni sporovi o budžetu zabrinuli su finansijska tržišta, zbog čega je kreditna agencija Mudis upozorila da bi to moglo da nanese štetu američkom kreditnom rejtingu.

Mekarti i predsednik Džo Bajden u junu su postigli dogovor kojim bi vlada bila finansirana sa 1.590 milijardi dolara u fiskalnoj 2024. godini, ali su konzervativni republikanci tražili dodatno rezanje budžetskih troškova od 120 milijardi, uz oštre mere za zaustavljanje priliva migranata na granici sa Meksikom.

Pojedini republikanci zapretili su da će smeniti Mekartija sa funkcije predsedavajućeg ako usvoji budžet uz podršku demokrata.

Bivši američki predsednik Donald Tramp i verovatni Bajdenov protivkandidat na izborima naredne godine, na društvenim mrežama je tražio od svojih saveznika u Kongresu da zatvore vladu.

***

BONUS VIDEO: 11. septembar – dan kada je napadnuta Amerika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar