Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa koji istražuje nerede od 6. januara na Kapitolu, saopštio je danas da je poslao sudske pozive Aleksu DŽounsu, osnivaču desničarskog veb sajta "Infowars", i Rodžeru Stounu, saradniku bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

PROČITAJTE JOŠ:

Odbor je takođe poslao sudske pozive Dastinu Stoktonu, političkom aktivisti povezanom sa dugogodišnjim Trampovim savetnikom Stivom Benonom i Stoktonovoj verenici DŽenifer Lorens, prenosi agencija Rojters.

Stokton i Lorens su bili članovi grupe „We Build the Wall“, u kojoj su raciju sproveli savezni agenti u avgustu 2020. godine u okviru istrage o jednoj prevari.

Takođe je poslat sudski poziv Tejloru Budoviču, portparolu Trampa.

Odbor je do sada izdao više od tridesedak sudkih poziva i primio je iskaze više od 200 svedoka.

Stoun je u izjavi rekao da još nije video sudski poziv, dodajući da „nije bio unapred upoznat sa događajima koji su se tog dana odigrali na Kapitolu“.

Benon, koji je ignorisao poziv komiteta Predstavničkog doma, optužen je ranije ovog meseca po dve tačke za nepoštovanje Kongresa.

Velika grupa Trampovih pristalica upala je u sedište Kongresa 6. januara ove godine, u nastojanju da spreče zvaničnu kongresnu potvrdu o njegovom porazu na izborima od strane demokrate DŽozefa Bajdena.

Odbor ispituje Trampove postupke u vezi sa tim događajima.

Gotovo 700 ljudi optuženo je za učešće u tim neredima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar