Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Američki predsednik Džozef Bajden primiće u Beloj kući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog 30. avgusta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bela kuća je u junu objavila da će Bajden primiti Zelenskog kasnije tokom leta, a datum je saopšten danas, nakon što je Stejt department potvrdio da su SAD i Nemačka postigli dogovor o gasovodu „Severni tok 2“ kojem se Ukrajina oštro protivi.

„Poseta će potvrditi čvrstu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, uprkos ruskoj agresiji u Donbasu i na Krimu, našu blisku saradnju u oblasti energetske bezbednosti i našu podršku naporima predsednika Zelenskog u borbi protiv korupcije i sprovđenju reformi zasnovanih na našim zajedničkim demokratskim vrednostima“, navela je Bela kuća.

Zelenski je imao značajnu ulogu u prvom postupku opoziva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Istraga protiv Trampa u Kongresu pokrenuta je nakon što se saznalo da je on od Zelenskog u telefonskom razgovoru jula 2019. godine tražio uslugu: istraživanje aktivnosti Bajdena i njegovog sina Hantera u Ukrajini.

Tramp koji je pretpostavljao da će mu Bajden biti glavni protivnik na izborima 2020. godine, rekao je Zelenskom, tada tek izabranom predsedniku, da će ga pozvati u Belu kuću jedino ako se obaveže da će istražiti da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji „Burisma“ u čijem je Upravnom odboru bio Bajdenov sin Hanter.

SAD su danas saopštile da su postigle sporazum sa Berlinom koji će omogućiti završetak kontroverznog gasovoda „Severni tok 2“, bez uvođenja novih američkih sankcija Nemačkoj i Rusiji.

Vašington se dugo protivio tom projektu i pokušavao da spreči njegovu realizaciju, tvrdeći da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke sada je blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom.

Projektu se oštro protive Ukrajina i Poljska, koje strahuju da će Moskva koristiti gasovod kao političko oružje.

Sporazum predviđa da SAD i Nemačka načine određene konkretne ustupke Ukrajini i Poljskoj.

„Severni tok 2“ je neko vreme ove godine bio predmet intenzivne debate američkih i nemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedeljnog sastanka Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući.

BONUS VIDEO Velike poplave u Kini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)