Zeljko Komsic
Željko Komšić Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić, predstavnik hrvatskog naroda, izjavio je danas, da čisto sumnja da će, kako je rekao, doći do dogovora o Izbornom zakonu BiH u postojećim okolnostima, kao i da se HDZ BiH svrstao na stranu onih koji su, kako tvrdi, počinili "genocid u Srebrenici".

Pročitajte još:

Komšić je to rekao za sarajevske medije posle razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom,

Palmer i predstavnica EU Angelina Ajhorc započeli su u Sarajevu drugi krug razgovora sa političkim liderima BiH o izmenama Izbornog zakona, a Komšić kaže da su pričali o svemu, ali da Palmer nije doneo nikakav papir, rešenje iako se, kaže, može iz razgovora zaključiti o čemu je reč.

„Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati“, kazao je Komšić.

Dodao je i da se u razgovoru sa njim predstavnici SAD i EU ne dotiču priča o organizaciji izbornih jedinica, što je , kaže, izigravanje bilo kakvih reformi.

„Mi bismo tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za dalju podelu“, kazao je Komšić.

„Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz. Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože“, dodao je.

Za nametnuti tzv. „Inckov zakon“ o zabrani i sankcionisanju negiranja Srebrenice, Komšić ponavlja da je reč o civilizacijskoj normi.

„Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Na žalost ili na sreću HDZ je juče ogolio svoju politiku te je svima sada jasno“, rekao je Komšić.

Željko Komšić
Željko Komšić Foto: TANJUG/John Angelillo/Pool Photo via AP

U slučaju „Zornić“ Evropski sud za ljudska prava je po tužbi Azre Zornić 2014. godine utvrdio da je ona diskriminisana u izbornom procesu, jer se izjašnjava kao građanka BiH, a ne kao pripadnica jednog od tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi, Hrvati).

Komšić je rekao i da sumnja da će se postići dogovor i o izmenama Izbornog zakona u postojećim političkim okolnostima.

„Preda mnom se ne dotiču priče o organizaciji izbornih jedinica, što je izigravanje bilo kakvih reformi. Mi bismo tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za daljnju podelu“, kazao je on.

Komentarišući to što su delegati HDZ BiH juče u Domu naroda BiH glasali za poništenje zakona o zabrani negiranja genocida, Komšić je naveo da je pozicija te stranke identična poziciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske.

„To je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Inckov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma“, ocenio je Komšić.

Prema njegovim rečima, biti protiv tog zakona znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon.

„HDZ BiH se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Na žalost ili na sreću, HDZ je juče ogolio svoju politiku“, zaključio je Komšić.

BONUS VIDEO: Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar