Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Članovi Predsedništva BiH sastali su se večeras sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom, a srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik potvrdio je da se razgovaralo o non pejperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Željko Komšić je napustio sastanak zbog Dodikove tvrdnje da nije legitimni predstavnik Hrvata u Bosni.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodik je rekao da je tokom onlajn sastanka od Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika EK dobio uveravanje da će Evropska unija ispručito BiH određenu količinu vakcina u narednom periodu.

Dodik je naveo da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima i da je problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije i neimplementacije Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

Nakon sastanka Dodik je rekao da Bošnjaci uporno žele da reintegrišu BiH kako oni zamišljaju, a to znači da u njoj nema ni Srba ni Hrvata.

Dodik smatra da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države,a da Republiku Srpsku ostave u BiH, jer dve gotovo identične situcije ne mogu imati dva različita rešenja.

On je naveo da je ovakav stav tokom sastanka izazvao reakciju druga dva člana Predsedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon Dodikove tvdrnje da je nezgodno da Predsedništvo vodi pregovore, jer je Komšić njegov član kojeg ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim.

Održavanje sastanka su potvrdili i iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i između ostalog naveli da je Borelj izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podela u zemlji, da je apelovao na članove Predsedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promovisanje pomirenja.

Visoki predstavnik je ponovno naglasio posvećenost EU evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, celovite i suverene zemlje i potvrdio da će Unija podržati i olakšati napore BiH na tom putu, navodi se u saopštenju EEAS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram