Podmornica Titan Foto:OceanGate Expeditions/Handout via REUTERS/HarperCollins France/Handout via REUTERS/Courtesy of Jannicke Mikkelsen/via REUTERS/REUTERS/Shannon Stapleton/Courtesy of Engro Corporation Limited/via REUTERS

Kompanija Oušen Gejt je objavila da suspenduje sva istraživanja, kao i sve poslovne i komercijalne operacije nakon smrti petoro ljudi na njihovoj podmornici Titan prošlog meseca - uključujući i generalnog direktora kompanije.

Posada je nastradala tokom katastrofalne implozije, koja se dogodila tokom ekspedicije do olupine broda Titanik, prenosi Dejli mejl.

Kompanija je objavila kratku izjavu na svojoj veb stranici, ali nije dala više detalja.

I američki i kanadski zvaničnici istražuju šta je izazvalo imploziju podmornice koja je bila na putu da obiđe olupinu Titanika krajem prošlog meseca.

Obaveštenje je navedeno malim crvenim fontom na početnoj stranici veb-sajta. Nejasno je kada je Oušen Gejt dodao obaveštenje o suspenziji.

Samo prošle nedelje, veb sajt Oušen Gejta je još uvek navodno uključivao stranice koje reklamiraju putovanja na Titanik – nedeljama nakon što je pet ljudi, uključujući generalnog direktora kompanije, ubijeno na jednom od putovanja, prenosi Dejli mejl.

Pet putnika, uključujući generalnog direktora Stoktora Raša, britanskog milijardera Hamiša Hardinga i francuskog istraživača Pol-Anrija Nargeoleta, Šahzadu Davuda (58) i njegovog 19-godišnjeg sina Sulejmana, poginuli su tokom ronjenja na Titanik prošlog meseca.

Raš – samozvani ‘inovator’ koji je nastojao da pomeri granice u ronjenju putnika – bio je jedan od pet poginulih u onome što se pokazalo kao poslednje putovanje Titana, nakon što je njegova komora pod pritiskom implodirala blizu dubine od 3800 metara gde leži Titanik.

PROČITAJTE JOŠ:

On je navodno verovao da je odlazak u dubine Atlantika u Titanu „bezbedniji od prelaska ulice“, uprkos tome što su ga desetine stručnjaka 2018. upozorili da bi „eksperimentalni“ pristupi njegove kompanije mogli biti „katastrofalni“.

Bezbednost podmornice i odbacivanje nekoliko upozorenja Oušen Gejta izazvali su značajne kritike nakon što je Titan nestao tokom ronjenja na morsko dno 18. juna.

Izvršni direktor – koji je sebe smatrao više naučnikom nego prodavcem uprkos tome što je veliki deo njegovih napora bio usredsređen na reklamiranje putovanja – zamoljen je 2019. da obustavi rad nakon što je stručnjak za potapanje čuo pucketanje tokom jednog od Titanovih zarona.

BONUS VIDEO: Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar