Foto:Facebook/Disha Ravi

Diša Ravi (22), indijska aktivistkinja koja se bori protiv klimatskih promena, uhapšena je nakon što je podelila dokumentaciju u nameri da pomogne poljoprivrednicima koji protestuju protiv novog zakona o poljoprivredi.

Pročitajte još:

Kako prenosi BBC, Ravijeva je uhašpšena pod optužžbom za pobunu i zločinačku zaveru, a specijalni komesar policije Nju Delhija Pravir Randžan izjavio je da se u dokumentima poziva na ekonomski, drušštveni, kulturni i regionalni rat protiv Indije.

Dokumente koje je podelila, nazvane „alati“,upućuju na moguće načine da se pomogne poljoprivrednicima, prvi put je objavila poznata aktivistkinja Greta Tunberg.

Protesti poljoprivrednika traju puna tri meseca, predstavljaju do sada najveći izazov za premijera Indije Narendru Modija.

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

 

Vlada je ponudila da suspenduje sprovođenje zakona, ali poljoprivrednici zahtevaju da se zakoni potpuno promene.

Šta je poznato o ovom slučaju?

Gospođicu Ravi uhapsila je policija u Delhiju. Ona je studentkinja i jedan od osnivača indijskog ogranka Petkom za budućnost, koji se zalaže za klimatske promene,

Policija je saopštila da se u njenom priručniku predlagala zavera, a pronađen je  uoči ogromnog skupa 26. januara, na kojem su se poljoprivrednici sukobili sa policijom.

„To je bio poziv na ekonomski, socijalni, kulturni i regionalni rat protiv Indije“, rekao je specijalni komesar policije u Delhiju Praver Ranjan.

„Registrovali smo slučaj širenja nezadovoljstva protiv vlade Indije, tiče se pobune i disharmonije između grupa na verskoj, socijalnoj i kulturnoj osnovi, to je jedna krivična zavera“, dodao je on.

Aktivisti kažu da je hapšenje Diše jasno upozorenje upućeno onima koji žele da izraze podršku antivladinim protestima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar