Kolumbija, Kali
Foto: REUTERS/Juan B Diaz

Najmanje 13 ljudi poginulo je u kolumbijskom gradu Kali, epicentru demonstracija širom zemlje, a mnogi od tih smrtnih slučajeva možda su povezani s protestima, izjavio je danas gradonačelnik Horhe Ivan Ospina. Predsednik Kolumbije Ivan Duke poslao je juče vojsku u Kali i tvrdi da su se u proteste koji traju mesec dana, infiltrirale ilegalne oružane grupe obećavši da će upotrebiti sve obaveštajne sposobnosti da to i dokaže.

„Ovaj kobni dan značio je vrlo veliki broj smrtnih slučajeva, ali još uvek ne možemo reći da li su sve smrti od 28. maja u potpunosti povezane sa protestima“, saopštio je Ospina u video poruci.

Pored 13 smrtnih slučajeva koje je prijavilo državno tužilaštvo, prijavljeno je i da su 34 osobe povređene, dodao je Ospina.

Vlada je povezala 17 smrtnih slučajeva civila i smrt dva policajca sa protestima koji su započeli 28. aprila, dok organizacije za zaštitu prava kažu da su snage bezbednosti ubile na desetine civila.

Protesti su prvobitno bili protiv sada povučene poreske reforme, ali su se od tada proširili.

Nemiri su, takođe, pritisnuli vladu da odlaže zdravstvenu reformu i podstakli ostavku bivšeg ministra finansija Alberta Karaskuile.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke poslao je juče vojsku u Kali i tvrdi da su se u proteste koji traju mesec dana, infiltrirale ilegalne oružane grupe obećavši da će upotrebiti sve obaveštajne sposobnosti da to i dokaže.

S druge strane direktor južnoameričkog ogranka organizacije „Hjuman rajts voč“ Hoze Miguel Vivanko zatražio je od Dukea da zabrani državnim agentima da koriste vatreno oružje, navodeći da su došli u posed snimaka iz Kalija, na kojima se vidi da naoružane osobe u civilnoj odeći pucaju.

Na nasilnim protestima do sada je poginulo više od 40 ljudi, a povređeno je 2.200 civila i policajaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar