Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ; EPA-EFE/WAEL HAMZEH, shutterstock

Okland je najbolji grad za život za 2021. godinu, pokazuje novo istraživanje Ekonomist Intelidžens junita (EIU). Istraživači su procenili 140 gradova širom sveta i ocenili ih u zavisnosti od zdravstva, stabilnosti, kulture, životne sredine, obrazovanja i infrastrukture.

PROČITAJTE JOŠ:

Japanski grad Osaka je na drugom mestu, Adelejd u Australiji je treći. Ni Njujork ni London nisu u prvih 50. Damask u Siriji, očekivano, je u grupi gradova koji nisu povoljna sredina za život, i to već devetu godinu zaredom.

Prema EIU, Okland se popeo na sam vrh rang liste, zahvaljujući uspešnom pristupu u suzbijanju pandemije koronavirusa. Taj pristup je omogućio da društvo ostane otvoreno i da grad postigne snažne rezultate na većem broju pokazatelja, uključujući obrazovanje, kulturu i životnu sredinu.

Tokio Foto:shutterstock

Na zajedničkom četvrtom mestu našli su se i Velington na Novom Zelandu i japanska prestonica Tokio. Šesti je Pert u Australiji, sedmi je Cirih. Ostala mesta u prvih 10 zauzimaju Ženeva, Melburn i Brizbejn.

Najbolje rangirani grad u Velikoj Britaniji je Mančester na 54. mestu, dok je London na 60. mestu.

Najbolje poziconirani američki grad je Honolulu, koji je ove godine skočio za 46 mesta u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 14. poziciju. EIU je istakao da se to dogodilo zbog njegovog snažnog napretka u suzbijanju pandemije i uvođenja programa vakcinacije.

Njujork je zauzeo 59. mesto, a Los Anđeles 55. mesto.

Na dnu tabele su najmanje pogodni gradovi za život, a uglavnom se nalaze u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

To su Karakas, Douala, Harare, Karači, Tripoli, Alžir, Daka, Port Moresbi i Lagos.

Karakas Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Sveukupno, EIU kaže da je pandemija prouzrokovala pad nekih gradova na listi najboljih za život u poslednjih 12 meseci. Mnogi gradovi su doživeli blokade i značajna opterećenja u svojim zdravstvenim sistemima.

„Posebno su evropske zemlje i Kanada loše prošli u ovogodišnjem izdanju. Beč je ranije bio grad najbolji za život, a sada je na 12 mestu. Hamburg je pao za 34 mesta, pa je ove godine 47.“, rečeno je.

„Gradovi su zbog pademije postale manje pogodni za život, a videli smo da su regioni poput Evrope posebno pogođeni. Gradovi koji su se ove godine popeli na vrh liste su uglavnom oni koji su preduzeli stroge mere za suzbijanje pandemije“, rekla je Upasana Dut, šef odeljenja za globalno preživljavanje u Ekonomist Intelidžens junitu.

„Damask ostaje grad koji je najmanje pogodan za život, jer su posledice građanskog rata u Siriji uzele svoj danak. Zapravo, većina gradova koji su se prošle godine našli na dnu liste, našli su se na istom mestu i ove godine“.

Tripoli Foto:EPA-EFE/STR

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar